Strandliv

Badplatser inom Ystads kommun, inkl hund- och hästbad.

Bild sandstrand

Långa härliga badstränder finns i princip längs hela kuststräckan, förutom vid Kabusa skjutfält och vid stranden strax väster om Marinan. De mest populära och välbesökta platserna är:

  • Svarte
  • Ystad Sandskog
  • Löderups Strandbad
  • Sandhammaren

Vid Saltsjöbaden i Ystad Sandskog finns fem bryggor (nr 0-4).

TÄNK PÅ ATT VATTNET ÄR STRÖMT när det blåser pålandsvind. Om du hamnar i strömt vatten och har svårt att ta dig in till land, simma längs med stranden tills strömmarna minskar och simma sedan in. Badar du på Ystads sydkust, var då även uppmärksam på att svallvågor från färjorna kan komma plötsligt ”från ingenstans”.

Här kan du läsa om stränderna i både Simrishamns och i Ystads kommun (broschyren "Välkommen till våra stränder" i pfd-format). Förutom information finns också kartor, badfakta, viktiga förhållningsregler och parkeringsinformation.

Klicka här för att läsa om våra fina badstränder

På webbsidan www.havochvatten.se/badvatten hittar du den senaste informationen om badvattnet vid aktuella badplatser inom vår kommun.

Aktuella ytvattentemperaturer. (länk till klart.se)

Låna flytväst gratis

Behöver du låna flytvästar kan dessa lånas ut gratis på Sydöstra Skånes Räddningstjänstförbund (SÖRF)Metallgatan 2, Ystad. Via länken hittar du öppettider och telefonnummer.

 

Bad för hund och häst

Det har blivit alltmer populärt att söka sig till stranden, framförallt under varma sommardagar och ljumma sommarkvällar för att rasta sin hund och låta den ta ett svalkande dopp eller sträcka ut på en ridtur. När och hur man får göra detta regleras i den lokala ordningsstadgan.

Kort sammanfattat kan nämnas att det är förbjudet att under tiden 1 april - 30 sept medföra hund eller rida på allmän badplats. I Ystads Sandskog får ridning endast äga rum på av kommunen anvisade ridstigar. Hundar är välkomna vid sträckan väster om Ystad, en liten bit från bostadsområdet Gjuteriet. Där finns en skylt på stranden som säger att det är tillåtet att bada med hund. Detta hundbadsområde sträcker sig bort till Svarte.

På vår interaktiva samhällsfunktionskarta kan du se detaljerna. Klicka på i-symbolen för att få reda på hur kartan fungerar och välj sen vad som ska synas i kartan genom att kryssa i rutorna – t ex hundbad eller ridstigar. Du kan också klicka på kompassymbolen för att använda platstjänsten i din mobil.

 

Hjälp oss

Hjälp oss att hålla Ystads stränder och omgivande natur fina, säkra och användbara! Klicka på bilden och ladda hem vår app eller fyll i webbformuläret för att göra en felanmälan eller lämna synpunkter.