Archæomusica - Musik, så började det!

Följ med på en resa till musikens ursprung och utforska hur vår äldsta musikhistoria lät.

Vandringsutställningen Archæomusica är en del av det omfattande EU-projektet EMAP. Klostret i Ystad valdes ut bland flera andra europeiska städer för urpremiären den 6 juni. Musik i Syd är EMAP:s institutionella bas i Sverige och samarbetspartner tillsammans med Ystads kommun. Musikarkeolog Cajsa S Lundh är projektledare:

- Utställningen är unik i sitt slag. Hantverkare runt om i Europa har tillverkat repliker av ljudfynd som visas i utställningen. Det finns flera kopplingar till sydöstra Skåne vilket också kommer att höras i utställningen; bronslurar som hittats i Kungagraven i Kivik och en stenålderstrumma framgrävd i Balkåkra.

Till utställningen har specialiserade hantverkare i Europa tillverkat hundratals repliker och rekonstruktioner av de ”ljudfynd” som visas i utställningen – från Neandertalflöjt hittad i Slovenien och stenålderstrumma framgrävd i Skåne till antika lyror och blåsinstrument från Pompeji. Med hjälp av modern teknik och hundratals återskapade instrument, får du som besökare prova på, lyssna och uppleva Europas tidigaste ljudlandskap.

Archæomusica bjuder även på konserter och andra musikupplevelser med gästartister, workshops och föreläsningar. En spännande helhetsupplevelse som innehåller något för alla, oavsett ålder.

Archæomusica visas från den 6 juni 2016 till den 8 januari 2017 och därefter går den vidare till Spanien.

Välkommen!

Läs mer om utställningen.

bild Archaeomusica

Skapad 2016-06-03