stolar_webb.jpg

Bra start med Ystads återbrukssystem av begagnade saker

Kommunens återbrukssystem har lett till minskade koldioxidutsläpp och man har sparat drygt 330 000 kronor, genom att återanvända begagnade saker. Nu är utmaningen att få fler att använda systemet.

– Vi har fått en mycket bra start på vårt återbrukssystem, säger Tina Persson, verksamhetsledare på Ystads kommun. Vi ligger till ungefär som Malmö stad som skaffade Off2off 2013.

Under perioden mars till december 2016 bytte 183 produkter ägare i kommunens egna ”Blocket” – Off2off. Hittills har kommunen sparat drygt 330 000 kronor och minskat koldioxidutsläpp med 8 610 kilo. Detta motsvarar utsläpp med en bensindriven småbil under 5 500 mils körning eller 500 60-wattslampor som brinner i 2 500 timmar.

– Den förvaltning som har använt Off2off flitigast är Social omsorg men Ystads kommun har potential att utveckla systemet och återbruket ytterligare. Många anställda använder Blocket och liknande sidor för att köpa och sälja begagnat och det är lätt att ta med sig detta beteende till jobbet, säger Tina.

Ett förslag är att hålla öppet off2off-lagret några timmar per månad där den interna kunden testa produkten. Att mer regelbundet inventera och städa ur kommunens förråd är ett

annat förbättringsförslag. Sannolikt finns mycket saker i förråden som enkelt skulle kunna läggas ut i återbruksportalen.

Tina Persson skulle gärna vilja att de kommuner som har återbrukssystem kan utmanar varandra om bästa återbrukskommun.

– Alla har nog en liten tävlingsmänniska i sig. Och vem vill inte vara bäst och samtidigt göra ekonomin och miljön en tjänst?  


Fakta:
Off2off är en intern webbaserad marknadsplats för att överlåta varor och tjänster mellan kommunens olika arbetsplatser. Det är saker som ställts undan i förråd men som är helt funktionsdugliga och som, istället för att ersättas av en ny produkt, kan annonseras ut och återanvändas.

Skapad 2017-02-27