Upplev ”Himmelskt vackert – vävnader från Österlen”

Nu har utställningen ”Himmelskt vackert – vävnader från Österlen” öppnat på Klostret i Ystad. Upplev de mest fantastiska inredningstextilier från 1700- till 1900-talet i en nästan obruten tradition, inspirerade från textiltekniker och kulturarv världen över.

Utställningen tillägnas alla de anonyma kvinnorna som genom seklerna vävt de fantastiska täcken, dynor och bänklängder som tar plats i museisamlingar eller i kistor under många släktled på Österlen.

Antika symboler
Besökare till museet får ta del av urgamla textiltekniker som rödlakan, krabbasnår och dukagång. Det har traditioner och antika symboler som färdats bland annat från Anderna, Sydamerika och Afrika upp hit till Norden.

- Vi har en unik, ålderdomlig samling som vårt museum är mycket stolta över att få visa upp, säger Håkan Nilsson museichef och utställningsansvarig. De flesta verken har initialer och årtal men inte mer. Det går möjligtvis att definiera dem utefter det hämtade geografiska området.

Textilier från utställningen Himmelskt vackert

Textilhistoria

Det är en resa genom textilhistorien som besökarna får uppleva. Här ses verk från så tidigt som 500-talet och även från vikingatiden. Ett omtalat verk i utställningen är en blådrätt gjord av Hanna Larsdotter år 1767 som ägs idag av Simrishamns kommun.

Ger ut bok
Utställningen är öppen över hela sommaren och boken ”Himmelskt vackert” kommer att ges ut om textiltekniker och textilverk.

- Det finns ett stort intresse för textil över hela världen, säger Nilsson. Vi vill därför kunna inspirera nuvarande och framtida formgivare och skapare.

Håkan Nilsson säger även att visningar, så som besök av skolor i Ystad kommer att bli av.

- Det är för att väcka intresse och sprida kunskapen om kulturarvet vidare, eftersom den är som störst här nere i sydost – och är på så sätt en del av vår länshistoria.

Skapad 2014-04-10