Skräp_sopor_webb.jpg

Ystad klättrar i Håll Sverige rents ranking

Ystad gör en rejäl uppryckning när det gäller Håll Sverige rents kommunranking. Rankingen baseras på faktorer som rör engagemang för och insatser mot nedskräpning.

Priset delas ut för sjunde året. Ystad har stigit i rankingen – från plats 126 förra året till plats 18 i år. I Skåne hamnar Ystad på sjätte plats.

– Ystad har klättrat rejält och hamnar på en hedersam plats 18 i år. Men konkurrensen är tuff, inte minst i Skåne, säger Jonas Rosenkvist, kommundirektör i Ystad.

Bästa kommun för andra året i rad är Borås stad. Bäst i Skåne är Kävlinge som hamnar på andra plats nationellt och Helsingborg på tredje plats.

I indexet ingår också uppgifter om huruvida kommunen är ansluten till Håll Sverige Rents kampanj och medlem i Håll Sverige rents nätverk för kommuner. Kommunerna har också fått poäng efter antalet skolor och förskolor som ingår i nätverket Grön Flagg, som är Håll Sverige rents verktyg för hållbar utveckling i skolan.

– Kommunerna som hamnat högt på listan har alla drivit framgångsrika kampanjer mot nedskräpning. De har också bra koll på vad skräpet kostar kommunen och hur stora mängder skräp som slängs i kommunen, säger Johanna Ragnartz, vd på Håll Sverige rent.

Läs mer på Håll Sverige Rents webbplats.

Skapad 2017-01-18