Ystads konstmuseum

Gerhard Nordström - Sönderfall

12 april -10 augusti

3:e vån

Shifting Natures

Gerhard Nordström & Caroline Mårtensson

Måleri, foto, video, installation

När Caroline Mårtensson och Gerhard Nordström möts i utställningen Shifting Natures handlar det i stora drag om naturens kretslopp och människans relation till naturen. Här presenteras två konstnärer som utgått från olika naturområden belägna öster om Ystad; Ravlunda skjutfält och Ystad Sandskog.  Platserna som oftast är vackra och fridfulla strövområden utsätts ibland för brutala händelser som militära skjutövningar eller naturkatastrofer. Träden dör men det behöver inte vara av ondo för destruktionen skapar möjlighet till nytt liv. 

Caroline Mårtensson (f.1977) har undersökt naturområdet Ravlunda skjutfält på Österlen. På skjutfältet är växt-, djurliv och militär verksamhet i praktik och teori varandras förutsättningar och motsättningar på samma gång. Verket ”Special Circumstances” innehåller fynd från området, film, fotografier och intervjuer med folk som bor runt omkring.

Gerhard  Nordström (f.1925) är bosatt i Ystad och gör gärna cykelturer till naturreservatet Ystads Sandskog som ligger strax öster om Ystad. Där har han fastnat för naturens ständiga förändring. Måleriserien ”Rotvältor” består av ett flertal stora och kraftfulla målningar föreställande enorma träd som med stormens styrka rivits upp med roten. Med en påtaglig kärlek till måleriet och naturen målar Nordström träden som ligger döda på marken men ändå är fulla av liv.

 


Ystads konstmuseum | Klicka på Gilla-knappen på sidan för att följa oss!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kontakt

Besöksadress:
S:t Knuts torg

Postadress:
Ystads konstmuseum,
271 80 Ystad

0411-577285
konstmuseet@ystad.se

Öppettider


Tisdag-fredag 12.00-17.00
Lördag-söndag 12.00-16.00
Måndagar stängt

Uppdaterad 2014-04-15