Ystads konstmuseum

Här hittar du information om vad som händer på Ystads konstmuseum.

Kulturprat 26 med Magnus Thierfelder

Torsdag 26 april, kl 18.00

Tema: Promenader och konsten att lyssna!


I vårens sista kulturprat möter vi Magnus Thierfelder. Thierfelder som är aktuell med utställningen Eko släpper under kvällen en ny bok med collage från sina promenader, ger oss en lyssningsövning och pratar om sitt konstnärskap.

Det är lätt att inspireras av Magnus Thierfelders konst, som reflekterar över hur vi människor förhåller oss till naturen och vår vardag genom att studera detaljer. Med bland annat nyfikenhet som drivkraft öppnar han upp för att se och lägga märke till de mindre komponenterna i den stora helheten. Missa inte att se och höra på Magnus Thierfelder i samtal med konstmuseets intendent Julia Björnberg. Dessutom bjuds vi på en lyssningsövning!


Välkomna den 26 april!

Kl 18.00 Lyssningsövning ”10 sheets of paper” med Magnus Thierfelder och Carl Lindh, samt frivilliga deltagare.

Kl 18.30 Samtal mellan konstnären Magnus Thierfelder och intendent Julia Björnberg

 

Entré 
40 kr inklusive fika. 
20 kr med lustkortet.
Gratis för Ystads konstförenings medlemmar.

 

I samarbete med Ystads Allehanda, Film i Skåne och Ystads konstförening.

 

2:a vån. 3 mars – 22 april 2018.

Parallella linjer – ett kvinnohistoriskt dokument

Gittan Jönsson

 

Filmen Parallella linjer – ett kvinnohistoriskt ​dokument (2018) är Gittan Jönssons spaning efter den feministiska rörelsens avtryck i konstvärlden. Filmen bygger en bro mellan några yngre konstnärer i Berlin och några äldre i Stockholm. De delar med sig av personliga erfarenheter av det patriarkala systemet och strategier för motstånd. Samtal uppstår som suddar ut gränser mellan tid och rum. Förutom samtal och intervjuer består filmen av arkivmaterial, privata foton, filmade sekvenser från Sveriges Television och från en feministisk performancefestival i Warszawa.

Gittan Jönsson (f. 1948) utbildade sig vid Konstfack i Stockholm 1967–1972 och debuterade 1978 på Galleri Händer i Stockholm och Malmö. Jönsson var aktiv i 70-talets feministiska kretsar i Stockholm, och är i dag verksam i Berlin och Brantevik. Filmen visas kvart över varje heltimme. Längd 57 min.

3:e vån. 3 mars – 13 maj 2018. 

Eko

Magnus Thierfelder

 

Genom skulptur, fotografi, film och installation gör Magnus Thierfelder oss uppmärksamma på föremål och företeelser från vår vardag som vi annars kanske skulle ha missat. Flera av verken i utställningen Eko bygger på iakttagelser från Thierfelders promenader i stadsrummet. Ett trasigt mobilglas blir i en av skulpturerna ett lock på ett dricksglas. På botten av glaset vilar ett dött bi, och vi påminns om globalisering och en tid med köphysteri och miljöförändringar, som leder till massdöd av bin. Konstverken både utmanar och skärper vårt seende genom förskjutningar, upprepningar och skevheter.


Magnus Thierfelder (f. 1976) är utbildad vid Konsthögskolan i Malmö och Kristianstads konstskola. Under de senaste åren har han ställt ut bland annat på Qbox gallery i Aten, Museum Villa Rot i Burgrieden och Konstfrämjandet i Stockholm. Thierfelder utgår från Malmö.

Få en glimt av det Magnus Thierfelder ser på sina (stads)vandringar i hans blogg

 

 

Den permanenta utställningen

I den permanenta utställningen visas verk av bland annat Ola och Hans Billgren, Inger Ekdahl, Leif Holmstrand, Tora Vega Holmström, Oluf Höst, Gerhard Nordstöm, Karin Persson, Greta Sandberg, Ellen Trotzig, Charlotte Walentin och Gerhard Wihlborg.

Här finns även en stor samling av Artists’ Books (konst i bokform) från 1940-talet och framåt. Basen i denna samling utgörs av konstnären Leif Erikssons arkiv SAAB (The Swedish Archive of Artists’ Books) som Konstmuseet förvärvat stora delar av. I Ystads konstmuseums samling av Artists’ books finns även verk och projekt som sammantaget vidgar och utforskar begreppet Artists’ books.

Följ gärna med på en guidad tur runt den permanenta utställningen med Ystads konstmuseums audioguide.

 

 

Kontakt

Ystads konstmuseum

Besöksadress:
S:t Knuts Torg


Postadress:
Ystads konstmuseum,
271 80 Ystad

0411-577285
konstmuseet@ystad.se

Öppettider

Tisdag-fredag: 12.00-17.00
Lördag-söndag: 12.00-16.00

Entré: 50 kronor. Under 17 år fri entré

 

Vernissageinbjudningar och nyheter

Anmäl dig här för att få vernissageinbjudningar och kontinuerlig information om utställningar och evenemang på Ystads konstmuseum – direkt till din mejllåda!

 

Se mer från oss på Facebook, Instagram och YouTube!