Ystads konstmuseum

Här hittar du information om vad som händer på Ystads konstmuseum.

Odlingen* bjuder in till Experiment för utopier

9 juni – 19 augusti
3:e vån

Deltagare är Amit Sen, Anders Emilsson, Caroline Mårtensson, Gunnel Pettersson, Gylleboverket med Jona Elfdahl, Etta Säfve och Shelley Sharr, Kristina Lindström och Åsa Ståhl, Madeleine Tunbjer och Clea van Berkel, Malin Lobell, Peter Ojstersek och Petra Lilja 

Utställningen är initierad och kuraterad av Gunnel Pettersson.

 

Experiment för utopier är en utgångspunkt för ett samtal som rör sig mellan konst-forskning-design. Idén om Utopin påminner oss om hur vi har det, och hur vi kan ha det tillsammans. Det finns en spänning mellan det välkända, det som är i förändring och förmågan att föreställa sig. I experimentet är det möjligt att konfrontera denna spänning, leka, ta risker, pröva, kritisera, analysera och reflektera. Både utanför- och inne på museet kan publiken ta del av detta som odlingar, film, foto, skulptur, installation, performance och programpunkter.

Konsten erbjuder en komplexitet. En del av både konstens tillblivelseprocess och upplevelseprocess är till och med av kaotisk natur. Det kan användas som ett mindre rationellt sätt att möta det orealistiska, okända och förstå mänsklig samvaro i förändring.

Det finns en poäng i att flera av de inbjudna konstnärerna har en koppling till trakten och regionen. Det finns ett ”här” i utställningen som givetvis också relatera till en omvärld och det som är långt borta.

 

*Odlingen är en samlingsplats för aktioner och konstprojekt drivna av – och samarbeten med Gunnel Pettersson.

 

 

Självporträtt av Henry Mayne

Henry Mayne och Österlen

9 juni – 12 augusti
2:a vån

Med pennan och penseln i hand har den uppskattade målaren Henry Mayne (1981-1975) studerat det österlenska ljuset, landskapet och emellanåt människorna. I utställningen presenteras ett urval akvareller och oljemålningar, men det ges även en glimt av Henry Maynes skissmaterial.

 

 

 

 

Den permanenta utställningen

I den permanenta utställningen visas verk av bland annat Ola och Hans Billgren, Inger Ekdahl, Leif Holmstrand, Tora Vega Holmström, Oluf Höst, Gerhard Nordstöm, Karin Persson, Greta Sandberg, Ellen Trotzig, Charlotte Walentin och Gerhard Wihlborg.

Här finns även en stor samling av Artists’ Books (konst i bokform) från 1940-talet och framåt. Basen i denna samling utgörs av konstnären Leif Erikssons arkiv SAAB (The Swedish Archive of Artists’ Books) som Konstmuseet förvärvat stora delar av. I Ystads konstmuseums samling av Artists’ books finns även verk och projekt som sammantaget vidgar och utforskar begreppet Artists’ books.

Följ gärna med på en guidad tur runt den permanenta utställningen med Ystads konstmuseums audioguide.

 

 

Kontakt

Ystads konstmuseum

Besöksadress:
S:t Knuts Torg


Postadress:
Ystads konstmuseum,
271 80 Ystad

0411-577285
konstmuseet@ystad.se

Öppettider

Tisdag-fredag: 12.00-17.00
Lördag-söndag: 12.00-16.00

Entré: 50 kronor. Under 17 år fri entré

 

Vernissageinbjudningar och nyheter

Anmäl dig här för att få vernissageinbjudningar och kontinuerlig information om utställningar och evenemang på Ystads konstmuseum – direkt till din mejllåda!

 

Se mer från oss på Facebook, Instagram och YouTube!