Ystad firar Klostret 750 år

2017 är ett stort jubileumsår för Klostret i Ystad, då vi firar 750 år av möten, myter, makt, och mänsklighet. Klostret har varit i händelsernas centrum i fler hundra år, det var här människor möttes, beslut togs, idéer utbyttes, ny kunskap lärdes ut. Historiskt är vårt kloster en plats där både kropp och själ får näring och så är det än idag.

Under jubileumsåret arrangeras många spännande aktiviteter i hela Ystad med omnejd. Välj och vraka bland utställningar, föreläsningar, dramatiserade visningar, stadsvandringar, teaterföreställningar, spökjakt, kammarmusik, körsång och opera.

Du hittar evenemangen nedan - välkommen!

Företagare kan också vara med och fira!

Du som näringsidkare är välkommen med kreativa förslag på hur ni vill uppmärksamma jubileumsåret. Det kan röra sig om att ta fram en produkt, skapa ett evenemang eller ett skyltfönster som på något sätt anknyter till klostret eller temaorden möten, myter, makt och mänsklighet. Kontakta Susann Roos med dina idéer.

Kontakta kulturutvecklare Susann Roos susann.roos@ystad.se.

Utställningar på Klostret

Evenemangskalender Klostret 750 år

RSS

Sveriges näst äldsta bevarade kloster

Franciskanerklostret i Ystad grundades 1267 av riddar Holmger och hans hustru Katarina. Vid denna tid började klosterkyrkan att byggas. Gråbröderna, som franciskanernas kallades, hade enkla och gråfärgade dräkter.

Klostrets har genom århundradena rymt allt från hospital, bränneri och spannmålsmagasin. Läs mer om Klostrets spännande historia.

rekonstruktion klostret