Utställningar

Ystad firar Klostret 750 år! Jubileumsåret 2017 firas med utställningar på Klostret och aktiviteter i hela Ystad.

Klostret 750 år – en historisk tidsresa

Tegelsten med figur från 1300-talskorets murverk. Foto: Lucas Gölén

Tegelsten från 1300-talskorets murverk. Teckningen är gjord på lek medan leran var mjuk. Foto: Lucas Gölén

Genom texter, bilder och föremål berättar utställningen om Klostrets historia under750 år, från etablering och uppgång till förfall och återupprättelse. Byggnaden har använts som kloster, sjukhus, spritbränneri och lagerlokal och var nära att rivas innan det restaurerades och blev bibliotek och museum. Utställningen lyfter fram klosterbyggnadens förändring och människor som satt sin prägel på den under 750 år.


På ruinens brant

Tre pojkar framför klostrets norra gavel före restaureringen 1909. Foto: S.M Marcus, Ystads Fornminnesförenings bildarkivTre pojkar framför klostrets norra gavel före restaureringen 1909. Foto: S.M Marcus, Ystads Fornminnesförenings bildarkiv

Klostret var länge ett ödehus och ruin mitt i Ystad som beslutsfattarna inte visste vad de skulle göra av. Utställningen visar fotografier från klostrets restaurering som började 1909. Fotografierna kommer från Ystads Fornminnesförenings bildarkiv och är tagna av Anders Roland, Theodor Wåhlin och S. M. Marcus m.fl.

 
Minnen av Klostret

Bringare med Klostret på
Tillbringare med motiv av klosterbyggnadens tak och torn.
Foto: Roza Czulowska.

En utställning med föremål och personliga berättelser om Klostret. Upptäck hur bilden av Klostret förändrats under årens lopp på vykort, ölflaskor och souvenirer. Vad har turister och Ystadbor valt att minnas, avbilda och återskapa?

 
Om 750 år

Fotomontage med framtidsbild av Emma Martinsdotter.

Texter och bilder av elever från Blekeskolan och Norreportskolan i Ystad.
Fotomontage av Emma Martinsdotter.

Att föreställa sig hur världen ser ut om 750 år är svårt, men det har elever i Ystad gjort i denna utställning om framtiden. Svävande bilar, insekter som mat, mer skräp, men också mer glitter och paljetter. Genom text och bild tar du del av deras visioner om teknik, mat, mode och livsstil. Här kan du också skriva ner dina egna tankar om framtiden.

 

Vandrare: en digital konstinstallation

Siluett av munk

Vandrare: en digital konstinstallation är en projektion i rummet på Klostret som heter Korsgången. I detta rum skred gråbröderna under böner och kontemplation. Genom projektionen befolkas rummet på nytt och här gestaltas hur det en gång kan ha varit. Charlotte Rodenstedt och Henrik Nord är konstnärerna bakom verket. 

Producerad med bidrag från Region Skåne.