Om museet och samlingen

MuseetSal 1KabinettKabinett

Ett stenkast från Ystads station ligger Ystads konstmuseum i en funktionalistisk byggnad som invigdes i samband med Fritidsuställningen i Ystad 1936. Här finns två våningar med stora ljusa utställningssalar och mindre kabinett samt kafé och butik.

Varje år visas runt fem utställningar i större och mindre format och det arrangeras även konserter, performance, visningar, aktiviteter för barn och unga med mera.

Samlingen är inriktad på konst med relation till Skåne och Danmark och sträcker sig från slutet av 1800-talet till idag. När Konstmuseet öppnade 1936 var det som ett depositionsmuseum med verk från Nationalmuseum kring vilka den egna konstsamlingen med tiden formades. Några av dessa verk finns fortfarande kvar och kompletterar samlingen.

På andra våningen visas delar av samlingen i den permanenta utställningen. Här finner ni bland annat verk av Ola och Hans Billgren, Inger Ekdahl, Leif Holmstrand, Tora Vega Holmström, Oluf Höst, Gerhard Nordstöm, Karin Persson, Greta Sandberg, Ellen Trotzig, Charlotte Walentin och Gerhard Wihlborg.

Här finns en stor samling av Artists’ Books (konst i bokform) från 1940-talet och framåt. Basen i denna samling utgörs av konstnären Leif Erikssons arkiv SAAB (The Swedish Archive of Artists’ Books) som Konstmuseet förvärvat stora delar av. I Konstmuseets samling av Artists’ books finns även verk/projekt som sammantaget vidgar och utforskar begreppet Artists’ books.

Till den permanenta utställningen finns en audioguide där ni kan följa med på en guidad tur.

 

 Foto från Sal 2Målning av Richard Mortensen
  

Tv. Foto av Öyvind Sviland från Sal 2  Th. Opus VII av Richard Mortensen, deposition från Statens konstmuseer

 

Kontakt

Ystads konstmuseum

Besöksadress: 
S:t Knuts Torg


Postadress: 
Ystads konstmuseum, 
271 80 Ystad

0411-577285
konstmuseet@ystad.se

Öppettider

Tisdag-fredag: 12.00-17.00
Lördag-söndag: 12.00-16.00

Entré: 50 kronor

Nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev för kontinuerlig information om utställningar och evenemang på Ystads konstmuseum.