Press

För information rörande utställningar, kontakta Ýrr Jónasdóttir, Ystads konstmuseums chef på 0709-47 72 98, eller yrr.jonasdottir@ystad.se

För pressbilder och information, kontakta Henrik Pettersson på 0708-48 50 14, eller henrik.pettersson@ystad.se

Det går också bra att kontakta konstmuseets reception på 0411-57 72 85, eller konstmuseet@ystad.se

 

   

P R E S S M E D D E L A N D E  

2018-02-23

Välkommen till pressvisning på Ystads konstmuseum torsdagen 1 mars kl 11-12. Ystads konstmuseums chef Ýrr Jónasdóttir visar tillsammans med konstnärerna Gittan Jönsson och Magnus Thierfelder utställningarna Parallella linjer ­– ett kvinnohistoriskt dokument och Eko. Vernissage för utställningar är på lördagen den 3 mars, kl 12-16.Gittan Jönsson

Parallella linjer – ett kvinnohistoriskt dokument

3 mars – 22 april

2:a vån

Parallella linjer – ett kvinnohistoriskt dokument (2018) är Gittan Jönssons spaning efter den feministiska rörelsens avtryck i konstvärlden. Filmen, som är Jönssons första, bygger en bro mellan några yngre konstnärer i Berlin och några äldre i Stockholm. Konstnärerna delar med sig av erfarenheter av det patriarkala systemet inom konstnärlig praktik och samtal uppstår som suddar ut gränser mellan tid och rum. I Gittan Jönssons spaning löper hennes egen berättelse som en linje. Filmen kan sägas teckna en historisk bakgrundsbild till #metoo.

I Berlin, där Jönsson sedan några är arbetar, intervjuar hon konstnärer från det internationella nätverket ff, som ger sin syn på feministisk konst idag. Förutom samtal och intervjuer i ateljéerna i Stockholm med konstnärerna Kristina Abelli Elander, Lotta Hagerman och Barbro Hedström och i Berlin med konstnärerna Mathilde ter Hejne, Antje Majewski och Ulrika Segerberg består filmen av arkivmaterial, privata foton, filmade sekvenser från Sveriges Television och från en feministisk performancefestival i Warszawa.

Gittan Jönsson (f. 1948) utbildade sig vid Konstfack i Stockholm 1967–1972 och debuterade 1978 på Galleri Händer i Stockholm och Malmö. Hon var aktiv i 70-talets feministiska kretsar i Stockholm. Tillsammans kämpade en grupp konstnärer för att kvinnor skulle ta större plats i den manligt dominerade kulturvärlden genom manifestationer som Kvinnokulturfestivalen 1977 och utställningen Vi arbetar för livet 1980. Jönssons verk har visats på flertalet utställningar i Sverige, bland annat på Ystads konstmuseum, Marabouparken, Nässjö konsthall, Galleri Leger i Malmö, Bohusläns konsthall, Konstakademin och Liljevalchs i Stockholm och Skövde konsthall. Jönsson är verksam i Berlin och Brantevik. Filmen visas kvart över varje heltimme.

 

 

Magnus Thierfelder

Eko

3 mars – 13 maj 2018

3:e vån

 

Magnus Thierfelders konst går ofta i dialog med det som finns i vår samtid. Den reflekterar över små detaljer i vår vardag och de globala vindar som präglar vårt samhälle genom skulptur, fotografi, film och installation. Som betraktare blir vi uppmärksamma på föremål och företeelser vi annars lätt kan missa. Det kan vara skörheten i en solkatt som uppstår i ett visst ljus, eller ett gummiband som formar en evighet på gatan. Flera av verken i utställningen Eko bygger på iakttagelser från Thierfelders promenader, inte sällan i urbana miljöer. Ett trasigt smartphoneglas blir i en av skulpturerna ett lock på ett dricksglas. På botten av glaset vilar ett dött bi, och vi påminns om globalisering och en tid med köphysteri och miljöförändringar som leder till ett ekologisk eko med långtgående konsekvenser. Biets död förebådar hur den enskilda handlingen ger vidare ringar på vattnet. Konstverken i utställningen både utmanar och skärper vårt seende genom förskjutningar, upprepningar och skevheter.

 

I samband med utställningen publiceras en bok med collage från Thierfelders många promenader. För formgivningen står Matilda Plöjel/Sailor Press och konstnärskollegan Carl Lindh bidrar med en essä. Boken är på sätt och vis en uppföljning på Works Walks från 2010.

 

Magnus Thierfelder (f. 1976) är utbildad vid Konsthögskolan i Malmö och Kristianstads konstskola. Under de senaste åren har han ställt ut bland annat på Kungshuset (Skissernas Museum/Inter Arts Center) i Lund, Malmö Konstmuseum, Ystads konstmuseum, Qbox gallery i Aten, Nässjö konsthall, Konstfrämjandet Stockholm, Museum Villa Rot i Burgrieden och Elastic Gallery.

 

För frågor vänligen kontakta Ýrr Jónasdóttir, chef för Ystads konstmuseum: yrr.jonasdottir@ystad.se eller 0709-47 72 98

eller

Henrik Pettersson, kommunikatör Ystads konstmuseum, henrik.pettersson@ystad.se / 0708-48 50 14

 

 

 

Kontakt

Ystads konstmuseum

Besöksadress: 
S:t Knuts Torg


Postadress: 
Ystads konstmuseum, 
271 80 Ystad

0411-577285
konstmuseet@ystad.se

Öppettider

Tisdag-fredag: 12.00-17.00
Lördag-söndag: 12.00-16.00

Entré: 50 kronor

Nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev för kontinuerlig information om utställningar och evenemang på Ystads konstmuseum.

 

Följ oss!