Pressinformation

För information rörande utställningar, kontakta Ýrr Jónasdóttir, Ystads konstmuseums chef på 0709-47 72 98, eller yrr.jonasdottir@ystad.se

För pressbilder och information, kontakta Henrik Pettersson på 0708-48 50 14, eller henrik.pettersson@ystad.se

Det går också bra att kontakta konstmuseets reception på 0411-57 72 85, eller konstmuseet@ystad.se

 

   

P R E S S M E D D E L A N D E  

2017-11-23

 

Välkommen till pressvisning på Ystads konstmuseum torsdagen 30 november kl 11-12. Ýrr Jónasdóttir visar tillsammans med konstnärerna Pernilla Norrman och Ola Åstrand utställningarna Känslan av att leran ligger fast och Male Hysteria!

 MALE HYSTERIA!
Ola Åstrand
2 december–28 januari
3:e vån

 

Male Hysteria! är en utställning om manlighet. Om en manlighet som föraktar sin egen svaghet och som krampar i sin tillkämpade hårdhet på grund av rädsla för sin möjliga mjukhet. De olika manifestationerna av manlighet skulle onekligen kunna kallas hysteriska.

Orden är Ola Åstrands, som kuraterar utställningen Male Hysteria! med sitt eget konstnärskap som underlag. Med distansen som växer fram över tid blickar Åstrand tillbaka på ett konstnärskap som till stor del handlat om hans egen relation till manlighet. Men Male Hysteria! är ingen retrospektiv utställning i traditionell mening – här visas äldre verk tillsammans med nyproduktioner av gamla idéer om verk som aldrig blev gjorda. Andra verk har arbetats om, ibland till helt nya versioner.SSSSS

Ola Åstrand har varit verksam konstnär sedan 80-talet. Uttrycksätten är många, han tecknar, gör collage och blandar gärna tekniker. Han tar inspiration ifrån vad samtiden har att erbjuda och utgår ofta utifrån media, populärkultur och undergroundföreteelser. Åstrand har deltagit i ett flertal grupputställningar och haft separatutställningar genom åren, år 2011 gav han ut boken Tryck om sitt konstnärskap på Kning Disk. Åstrand har även utmärkt sig med att kuratera grupputställningar. Han stod till exempel bakom den uppmärksammande utställningen om livskriser, Varning för känsliga människor, som visades på Ystads konstmuseum 2015. Tidigare i år kuraterade han tillsammans med Clemens Altgård utställningen Malmö brinner! på Moderna Museet Malmö.


Ola Åstrand är född 1959 i Helsingborg, och utbildad på Valands konsthögskola i Göteborg där han bott och verkat i många år. Sedan några år tillbaka bor och arbetar Åstrand på Österlen. Läs gärna Ola Åstrands egna ord om utställningen Male Hysteria! på hans blogg.

 


KÄNSLAN AV ATT LERAN LIGGER FAST
2 december–28 januari
Pernilla Norrman i samarbete med Terese Mörnvik
2:a vån

Pernilla Norrman hämtar sedan två decennier tillbaka lera vid en igenvuxen och otillgänglig plats i skogen utanför Ystad. Platsen ligger som gömd för världen, bara den som vet kan ana spåren efter ett av de många tegelbruk som funnits i Skåne. Genom utställningen Känslan av att leran ligger fast får vi alla möjlighet att lära känna denna speciella plats. I utställningen gestaltas en förbindelse till platsen, men det handlar också om att sätta kroppen i relation till materialet, om hur leran omhändertas och bearbetas i en keramisk och gestaltande process.

Känslan av att leran ligger fast är en utställning med Pernilla Norrman i samarbete med Terese Mörnvik. Tillsammans med Norrmans keramik visas Mörnviks kortfilm – en berättelse om ett möte med materialet lera, och om en plats och dess historia. Filmen skapar en förflyttning ut ur utställningsrummet, de keramiska verken går i dialog med filmen, och omvänt.

Pernilla Norrman är född (1968) i Malmö. Universitetsexamen inom samhälls-, kultur- och medievetenskap (1991-1996) och några år i yrkeslivet (1997-1999). Konstnärlig utbildning via Capellagården på Öland (1999-2001), samt fortbildning vid Konstfack och Högskolan för design och konsthantverk (HDK). Assistent till Signe Persson-Melin i en rad olika projekt (2000-2005). Driver sin egen verkstad sedan 2001 och har sedan dess ställt ut regelbundet i Sverige och utomlands. Läs gärna mer på www.pernillanorrman.se.


Terese Mörnvik är regissör och fotograf. Utbildad vid Dramatiska Institutet 1998-2001. Med bakgrund som dokumentärfilmare har hon regisserat dokumentärer för bio och tv. Mörnvik har även producerat filmer för museum och utställare för att skapa rumsliga och visuella stämningar, och för att förmedla berättelser och interaktiva upplevelser. Filmer i urval: Milkbar12 år, och det konstnärliga forskningsprojektet Endlich – om filmisk gestaltning och döden. Läs gärna mer på www.mornvikfilm.com.

 

För frågor och information, vänligen kontakta Ýrr Jónasdóttir, chef för Ystads konstmuseum: yrr.jonasdottir@ystad.se eller 0709-47 72 98

Presskontakt: Henrik Pettersson, kommunikatör Ystads konstmuseum, 0708-48 50 14

För frågor och information kontakta Ýrr Jónasdóttir, Ystads konstmuseums chef: 0709-47 72 98, eller på yrr.jonasdottir@ystad.se.

 

 

 

 

Kontakt

Ystads konstmuseum

Besöksadress: 
S:t Knuts Torg


Postadress: 
Ystads konstmuseum, 
271 80 Ystad

0411-577285
konstmuseet@ystad.se

Öppettider

Tisdag-fredag: 12.00-17.00
Lördag-söndag: 12.00-16.00

Entré: 50 kronor

Nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev för kontinuerlig information om utställningar och evenemang på Ystads konstmuseum.

 

Följ oss!