Pressinformation

För information rörande utställningar, kontakta Ýrr Jónasdóttir, Ystads konstmuseums chef på 0709-47 72 98, eller yrr.jonasdottir@ystad.se

För pressbilder och information, kontakta Henrik Pettersson på 0708-48 50 14, eller henrik.pettersson@ystad.se

Det går också bra att kontakta konstmuseets reception på 0411-57 72 85, eller konstmuseet@ystad.se

 

 

P R E S S M E D D E L A N D E  

20170915

Utställningen The Encounter of Bodies visas på Ystads konstmuseum, 23 september – 12 november 2017.

Välkomna till pressvisning torsdagen den 21 september kl 11.00. 

 

Hur skapas makt genom kropp och språk? Som respons till Klostret i Ystads 750-års jubileum, har Ystads konstmuseum bjudit in Woodpecker Projects till att fritt förhålla sig till det vida begreppet makt. Ett av ledorden som ingick i planerandet av jubileumsprogrammet var nämligen just makt, och vi frågade oss hur temat kunde skildras i en samtida konstutställning. Woodpecker Projects kontaktades eftersom de tidigare kuraterat flera utställningar med aktuella, angelägna och politiska innehåll där unga samtida konstnärer deltagit. Därför är det med glädje vi nu presenterar den internationella samtidskonstutställningen The Encounter of Bodies på Ystads konstmuseum.

 

I The Encounter of Bodies diskuterar Woodpecker Projects hur makt skapas genom kropp och språk tillsammans med verk av konstnärerna Maiken Bent, Ester Martin Bergsmark, Lea Guldditte Hestelund, Preben Holst, Stine Marie Jacobsen, Åsa Jungnelius, Hanna Sjöstrand, Samaneh Reyhani och Viktor Rosdahl.

 

Som externa kuratorer har Woodpecker Projects även tagit fasta på kuratorns makt, något som blir synligt i den publikation som gjorts specifikt till utställningen. I den bidrar konstnären Stine Marie Jacobsen med ett omfattande textverk, där en fiktiv dialog utspelas mellan de utställda verken och kuratorerna, med museet som scen.

 

 I anknytning till makt som tema presenteras parallellt ett nyförvärv till samlingen på museets 2:a vån. Filmen Med penseln som vapen – En film om Gerhard Nordström av Bodil Schrewelius och Bo Blomberg visas tillsammans med verk ur konstmuseets och klostrets samlingar av Nordström.Bland annat visas sviten Banco di Santo Spirito från 1997, bestående av målningar och objekt som handlar om den katolska kyrkans makt och maktmissbruk.

 

The Encounter of Bodies och Med penseln som vapen – En film om Gerhard Nordström visas på Ystads konstmuseum från den 23 september till den 12 november. Woodpecker Projects är en ambulerande plattform för utställning och utgivning, bestående av Ditte Ejlerskov, Jens Henricson och Jerker Knape. Läs mer om Woodpecker Projects på www.woodpeckerprojects.com, och om Ystads konstmuseum påwww.ystad.se/konstmuseet.

 

För mer information kontakta Ýrr Jónasdóttir, Ystads konstmuseums chef: 0709-47 72 98, eller på yrr.jonasdottir@ystad.se 

 

Kontakt

Ystads konstmuseum

Besöksadress: 
S:t Knuts Torg


Postadress: 
Ystads konstmuseum, 
271 80 Ystad

0411-577285
konstmuseet@ystad.se

Öppettider

Tisdag-fredag: 12.00-17.00
Lördag-söndag: 12.00-16.00

Entré: 50 kronor

Nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev för kontinuerlig information om utställningar och evenemang på Ystads konstmuseum.

 

Följ oss!