Utställningar 2018

2:a vån. 3 mars – 22 april 2018.

Parallella linjer – ett kvinnohistoriskt dokument

Gittan Jönsson

 

Filmen Parallella linjer – ett kvinnohistoriskt ​dokument (2018) är Gittan Jönssons spaning efter den feministiska rörelsens avtryck i konstvärlden. Filmen bygger en bro mellan några yngre konstnärer i Berlin och några äldre i Stockholm. De delar med sig av personliga erfarenheter av det patriarkala systemet och strategier för motstånd. Samtal uppstår som suddar ut gränser mellan tid och rum. Förutom samtal och intervjuer består filmen av arkivmaterial, privata foton, filmade sekvenser från Sveriges Television och från en feministisk performancefestival i Warszawa.

Gittan Jönsson (f. 1948) utbildade sig vid Konstfack i Stockholm 1967–1972 och debuterade 1978 på Galleri Händer i Stockholm och Malmö. Jönsson var aktiv i 70-talets feministiska kretsar i Stockholm, och är i dag verksam i Berlin och Brantevik. Filmen visas kvart över varje heltimme. Längd 57 min.

 

 

 

3:e vån. 3 mars – 13 maj 2018. 

Eko

Magnus Thierfelder

 

Genom skulptur, fotografi, film och installation gör Magnus Thierfelder oss uppmärksamma på föremål och företeelser från vår vardag som vi annars kanske skulle ha missat. Flera av verken i utställningen Eko bygger på iakttagelser från Thierfelders promenader i stadsrummet. Ett trasigt mobilglas blir i en av skulpturerna ett lock på ett dricksglas. På botten av glaset vilar ett dött bi, och vi påminns om globalisering och en tid med köphysteri och miljöförändringar, som leder till massdöd av bin. Konstverken både utmanar och skärper vårt seende genom förskjutningar, upprepningar och skevheter.


Magnus Thierfelder (f. 1976) är utbildad vid Konsthögskolan i Malmö och Kristianstads konstskola. Under de senaste åren har han ställt ut bland annat på Qbox gallery i Aten, Museum Villa Rot i Burgrieden och Konstfrämjandet i Stockholm. Thierfelder utgår från Malmö.

Få en glimt av det Magnus Thierfelder ser på sina (stads)vandringar i hans blogg