Dag Hammarskjölds Backåkra

En av världens mest kända svenskar, FN:s generalsekreterare, Svenska Akademieledamoten och Nobelpristagaren Dag Hammarskjöld, drömde om att en dag få bosätta sig på Österlen.

 
   

 

Drömmen om Österlen

Dag Hammarskjöld köpte gården Backåkra 1957 för att bo i när han avslutat sin tjänst i FN. Den fyrlängade gården, omgiven av böljande kullar och havet, tilltalade den store naturälskaren. Tillsammans med sin vän, konstnären Bo Beskow, lät han renovera och inreda gården. Tyvärr   omkom Dag Hammarskjöld under ett FN-uppdrag i Ndola 1961. Den plats han drömt om att få leva på testamenterade han till Svenska turistföreningen (STF) och Svenska Akademien.

 Backåkra museum

Sedan 2015 ägs Backåkra av Stiftelsen Dag Hammarskjölds Backåkra. Stiftelsen har grundats av Svenska Akademien, Hammarskjöldska släktföreningen och STF. Efter omfattande renoveringar återinvigdes Backåkra i april, 2018. Idag är gården ett museum där  delar av Dags Hammarskjölds fantastiska konstsamling visas samt många av de gåvor han mottagit under sin tid som FN:s generalsekreterare. Här kan man lära sig mer om hans uppväxt och liv och vem Dag Hammarskjöld egentligen var. I museet finns även ett café och en shop.

Konferens på Backåkra

Man kan även hyra Backåkra för konferenser och möten i Dag Hammarskjölds anda. FN:s säkerhetsråd var först med att hyra gården för sitt årliga arbetsmöte, 2018. Det var första gången säkerhetsrådet möttes utanför USA vilket tydligt visar vilket avtryck Dag Hammarskjöld lämnat till eftervärlden. Backåkra avspeglar vem Dag Hammarskjöld var som person och vad han uppskattade med gården. En plats för stillhet, reflektion och värdefulla samtal.

Vacker natur

Till Backåkra hör 30 hektar naturskyddad mark. Här finns en meditationsplats anlagd som är uppskattad både för dop och vigslar, men även en plats för stillhet. Det traditionella midsommaraftonsfirandet lockar flera tusen besökare varje år. Naturområdet är tillgängligt för allmänheten året om.

 


Midsommar på Backåkra

Det traditionella firandet arrangeras av Löderups Scoutkår på midsommaraftons eftermiddag lockar varje år flera tusen personer till ängen intill Dag Hammarskjölds Backåkra

 
 Backåkra midsommar  
   

 

 
   

 

 
   

Kontakt

Stiftelsen Dag Hammarskjölds Backåkra

Besöksadress:
Backåkravägen 73
271 77 LÖDERUP

www.dhbackakra.se

Öppettider är onsdag till söndag, klockan 11.00-17.00. 

Backåkra i ny regi

Stiftelsen Dag Hammarskjölds Backåkra har tagit över Backåkra från STF

Stiftelsen Dag Hammarskjölds Backåkra har bildats av Svenska Akademien, Svenska Turistföreningen (STF) och Hammarskjöldska Släktföreningen för att fortsätta driva Backåkra i Dag Hammarskjölds anda.

Stiftelsen har tagit över äganderätten till Backåkra och stiftelsens huvudsakliga ändamål är att förvalta och vårda Backåkra och dess verksamhet samt att främja freds- och konfliktsforskning, mänskliga rättigheter samt annan forskning i Dag Hammarskjölds anda.