Dag Hammarskjölds Backåkra

Backåkra kommer att slå upp portarna långfredagen den 30 mars 2018. Öppettider under påsken är klockan 11.00-17.00. Varmt välkomna!

Give peace a chance! FN:s generalsekreterare Dag Hammarskjöld tog John Lennon på orden redan ett decennium innan Lennon skrev sitt fredspoem. 
Freden gav emellertid ingen av dessa bägge fredsduvor en chans, utan de gick båda bort i förtid. När Dag Hammarskjöld omkom i en flygolycka 1961 efterlämnade han bl a Backåkra, en fyrlängad Skånegård i Hagestads naturreservat.

 
dag  

Backåkra tillföll Svenska Turistföreningen genom testamente vid Hammarskjölds bortgång. Fram till 2011 har huset varit ett museum öppet under sommartid med en utställning med föremål som Dag Hammarskjöld fick och köpte under sina olika resor samt möbler och konst från hans kontor och våning i New York. Gårdens södra länga upplåts som sommarbostad för ledamöterna i Svenska Akademien. Hammarskjöld var författare och översättare och en av de 18 i Svenska Akademien.

 
dag2  

Under alla år har besökare kommit från hela världen till Backåkra, ett bevis på att minnet av honom fortfarande lever, inte bara i Sverige. Vid minnet av hans 100-års dag den 29 juli 2005 hölls en oförglömlig minneshögtid på heden ned mot havet. Det bjöds också på anföranden och en konsert med Orkester Norden och afrikanska Basadi Women of Jazz. Bland gästerna fanns ledare och representanter från hela världen.

 
dag6  

Till gården hör 30 hektar mark som Hammarskjöld värnade lite extra om. Här anlades en meditationsplats till hans minne, en plats som idag är uppskattad för både vigslar och dop.

Det traditionella firandet på midsommaraftons eftermiddag lockar varje år flera tusen personer till ängen vid Dag Hammarskjölds Backåkra.

 
Backåkra midsommar  

 

 

Dag Hammarskjölds Backåkra ägs sedan 2016 av Stiftelsen Dag Hammarskjölds Backåkra. och en renonvering av gården har skett 2016-2017. Backåkra öppnar åter igen påsken 2018. Se öppettider ovan!

Naturområdet runt gården, på heden och hela naturområdet är tillgängligt och öppet hela året. Läs mer på Backåkras hemsida

 

Kontakt

Stiftelsen Dag Hammarskjölds Backåkra

Besöksadress:
Backåkravägen 73
271 77 LÖDERUP

www.dhbackakra.se

Backåkra i ny regi

Stiftelsen Dag Hammarskjölds Backåkra har tagit över Backåkra från STF

Stiftelsen Dag Hammarskjölds Backåkra har bildats av Svenska Akademien, Svenska Turistföreningen (STF) och Hammarskjöldska Släktföreningen för att fortsätta driva Backåkra i Dag Hammarskjölds anda.

Stiftelsen har tagit över äganderätten till Backåkra och stiftelsens huvudsakliga ändamål är att förvalta och vårda Backåkra och dess verksamhet samt att främja freds- och konfliktsforskning, mänskliga rättigheter samt annan forskning i Dag Hammarskjölds anda.