Skåneleden

Skåneleden – mer än 100 mil underbar natur Vidunderliga klippvyer, långa vita stränder, över åsar och genom djupa vildmarksskogar. Skåneleden är en vandringsled som slingrar sig genom stora delar av det vackra skånska naturlandskapet. Leden sträcker sig dessutom genom både kulturbyar med gamla anor och pulserande storstäder. Skåneleden erbjuder genom sina fem delleder över 100 mil omväxlande vandring i en varierad terräng. Totalt består leden av 89 etapper som antingen tar dig från en plats till en annan eller som knyts samman och möjliggör för rundvandringar. Allt som oftast har du nära till service och kommunikationer.

Vandra på Skåneleden
Att vandra på Skåneleden kan vara både enkelt och kravlöst, eller tufft och utmanande. Oavsett vandringens längd och svårighetsgrad är ingångna gympaskor eller vandringskängor samt ryggsäck att rekommendera. Utmed leden finns också vatten tillgängligt via naturliga källor eller kranar under de frostfria delarna av året.  I anslutning till Skåneleden finns ett flertal olika boendealternativ för flerdagsvandraren. Allt från fina hotell till mysiga bed&breakfasts och enkla lägerplatser med vindskydd.

Delled 1: Kust till kustleden, SL1
Kust till kustleden är Skåneledens ursprungliga delled och här vandrar du från den skånska vildmarken i östra Skåne genom orörd natur mot väst. Leden är uppledad i 24 etapper med vandring genom vilda gränstrakter, stilla skogssjöar och väl framme vid Bjäretrakten möts du av dramatiska kustklippor och puls.

 

Delled 2: Nord till sydleden, SL2
Nord till Sydleden går från den gemytliga byn Hårsjö strax väster om Vittsjö i norr till Trelleborg i söder. Ledens 25 etapper breder ut sig genom ett varierande landskap med allt från djupa Göingeskogar till öppna savannmiljöer och vackra godslandskap.

 

Delled 3: Ås till åsleden, SL3
Ås till åsleden sträcker sig som namnet vittnar om från en ås till en annan - från Åstorp vid Söderåsens fot till Brösarp på Österlen. Ledens 14 etapper bjuder på upplevelserika strövområden, mäktiga raviner och en storslagen nationalpark.

 

Delled 4: Österlendelen, SL4
Med sina 14 etapper slingrar sig den idylliska Österlenleden fram genom sydöstra Skåne. Leden passerar många pittoreska fiskelägen, och går utmed milslånga vita stränder och genom lummiga bokskogar. Missa inte mystiska Ales Stenar och njut av den goda lokalproducerade maten.

 

Delled 5: Öresundsleden, SL5
Öresundsleden bjuder på 12 kustnära etapper med ständig närhet till vår danska granne. Utmed Öresundsleden finns en magnifik havsutsikt och spännande naturreservat, samtidigt som service finns nära till hands. Till Öresundleden hör också två etapper längs med Falsterbohalvön som bjuder på maximal semesterkänsla och spännande flora och fauna.

 

Skåneledens historia
Initiativet till Skåneleden kom från den drivne visionären Folke Fribert och år 1978 invigdes de första sex etapperna mellan Sölvesborg och Glimåkra. Genom åren har ett flertal aktörer stått bakom Skåneledens utveckling, däribland Länsstyrelsen, Skogsvårdsstyrelsen, landstingen i Malmö och Kristianstad län samt många olika intresseorganisationer.

Den första april 2011 tog Region Skåne över huvudmannaskapet för Skåneleden från Stiftelsen för fritidsområden i Skåne, för att bättre integrera utvecklingen av leden med övrig regional planering. Stiftelsen Skånska Landskap ansvarar för förvaltning av leden och totalt 29 kommuner ansvarar för all skötsel. Skåneleden går till stor del på privatägd mark och över 1000 markägare har ställt sin mark till förfogande för vandrare.