Energiråd och tips

Undrar du hur du kan minska din elräkning?

Energieffektivisering är bra för den egna plånboken och bidrar också till att samhället använder mindre resurser till att producera energi i form av till exempel el eller värme. Ofta kommer du långt genom att helt enkelt tänka efter, och att medvetet använda el och annan energi så smart som möjligt i din vardag.

Andra frågor om el och energi? 

Kommunens energirådgivare ger oberoende rådgivning när det gäller energieffektivisering. Ystad och Tomelilla kommun samarbetar i dessa frågor och Eva Hansson är kommunernas energi- och klimatrådgivare. Du finner kontaktuppgifterna till Eva här till höger.

Energimyndighetens hemsida kan du läsa mer om energi och klimatrådgivning. Här finner du också Energikalkylen - ett verktyg som hjälper dig att räkna ut hur mycket energi dina apparater använder. För dig som är privatperson finns det mycket bra information att finna under Energimarknadsbyrån.


Här nedan hittar du länkar till oberoende organisationer i energifrågor. Dessutom hittar du även länkar till de flesta elleverantörerna i Sverige och till myndigheter med anknytning till branschen ifall du skulle vilja läsa något om dina rättigheter eller liknande.

Elsäkerhetsverket

Energimarknadsinspektionen

Nordpool 
(Elbörsen)

Elpriskollen 
(jämf elpriser mellan elhandelsbolag)

Sparkraft 
(energispartips)

Energimarknadsbyrån
(oberoende rådgivning åt konsumenter)

Konsumentverket                            

Allmänna reklamationsnämnden

Ystad Energihandel AB
(anvisat elhandelsföretag)

 

Kontakt

Ystad och Tomelilla kommun
Eva Hansson
Energi- och klimatrådgivare
0417 -184 91