Sortera matavfall.jpg

Praktiska tips

Här får du tips kring de vanligaste problemen du kan stöta på när du sorterar ditt matavfall. Kontakta avfallsenheten i Ystads kommun om du har ytterligare frågor.

Problem med blomflugor i köket?

Blanda 1dl äppelcidervinäger, 1/2msk vatten, 1msk olja och några droppar diskmedel i ett glas och ställ glaset på diskbänken eller under vasken.

Problem med fluglarver i kärlet?

Det bästa sättet att undvika att få fluglarver i sopkärlet är att byta påse ofta, varannan eller var tredje dag, och att stänga påsen ordentligt innan du lägger den i kärlet. Det är viktigt att inte överfylla påsen – då går den inte att stänga igen ordentligt. Under högsommaren, när problemet med flugor och fluglarver är som värst, går det bra att lägga den stängda påsen i ytterligare en påse innan du lägger den i kärlet för matavfall.

Blanda ättika och vatten i en sprayflaska och spraya längs kanten på kärlet och eventuellt lite i kärlet. Bäst effekt får du om du efter tömning tvättar av kärlet och därefter sprayar kärlet med ättika och vatten och låter torka så gott det går. Spraya sedan med jämna mellanrum, men med måtta (annars blir kärlet för blött).

Blöta påsar och påsar som läcker

  • Låt potatisskal, kaffefilter och annat som kan vara blött rinna av i ett durkslag innan du slänger det i matavfallspåsen så slipper du problem med blöta påsar.
  • Skulle ditt matavfall vara väldigt vått kan du lägga tidningspapper under påsen eller en bit hushållspapper inuti, alternativt använda dubbla matavfallspåsar.
  • Det är viktigt att använda påshållaren som avfallsenheten tillhandahåller – den är utformad för att lufta påsen ordentligt, så att den inte läcker.
  • Byt påse efter 2-3 dagar eller när den är fylld till 2/3.
Publicerad 2013-09-25, Uppdaterad 2018-09-13

Kontakt

Abonnemangsfrågor
Avfallsenhetens kundtjänst
Telefon: 0411-57 71 00
(vardagar 9-12 och  13-15)
E-post: kundtjanst-avfall@ystad.se

Frågor kring matavfall
Avfallsenhetens miljöstrateg
Telefon: 0411-57 70 86
E-post: emma.e.nilsson@ystad.se

Sortering

Läs mer om hur du sorterar ditt matavfall här.

Broschyrer, skyltar och länkar hittar du här.