Plank, staket, mur, häck och spaljé

Behöver man bygglov för att få sätta upp ett plank? Och vad är skillnaden mellan ett staket och ett plank? Här har vi samlat information till dig som vill börja bygga.

Plank och staket

Ett plank är oftare en tätare och högre konstruktion än ett staket och fungerar som ett skydd mot insyn och buller. Plank kräver bygglov om det är högre än 0,8 meter och tätare än 50 % genomsiktlighet. Förenklat kan man säga att 50 % genomsiktlighet är varannan pinne och varannan luft eller om du står rakt framför staketet ska det vara lika mycket luft som trä.

Om du vill sätta upp ett staket behöver du inte söka om bygglov om staketet är lägre än 1,2 meter från marken och har minst 50 % genomsiktlighet.

Mur

Om du i stället vill ha en mur så krävs det alltid bygglov om den planerade muren är över 0,5 meter hög.

Spaljé

Om genomsiktligheten är 50 % eller mer krävs det inte bygglov för spaljé oavsett höjd, under förutsättning att spaljén används som växtstöd.

Häck

Det krävs inga tillstånd att plantera en häck. Däremot finns det rekommendationer kring höjd av häckar i närheten av vägkorsningar och utfarter. Men om du ska plantera en häck rekommenderar vi att du pratar med din granne.

Ytterligare information

Boverket kan du läsa mer om de olika alternativen 

Ditt ansvar som fastighetsägare

Oavsett vilket alternativ du väljer är det viktigt att sikten vid utfarter och korsningar inte skyms. Läs gärna mer om ditt ansvar som fastighetsägare.

Mur plank m m

Frågor

Har du frågor är du välkommen att höra av dig till oss på bygglov@ystad.se eller ringa 0411-57 72 30, mån-tors kl. 10-12, för att prata med en bygglovshandläggare (knappval nr 2)

Publicerad 2023-04-24, Uppdaterad 2023-04-25