Anmäl nytt abonnemang

Välj rätt abonnemang!

Alla fastighetsägare är skyldiga att ha ett avfallsabonnemang. När det gäller hämtning av hushållsavfallet kan Avfallsenheten erbjuda behovsanpassade lösningar beroende på hur mycket avfall du har. Som kund behöver du uppge  abonnemangsuppgifter .

När det gäller hushållsavfall har en- och tvåfamiljsfastigheter 14-dagarstömning. Vanligaste abonnemanget är 190liter. Om du har ett för stort eller för litet kärl så kontakta avfallsenheten så hjälper vi dig med att få ett kärl i rätt storlek. Abonnemangskostnaden varierar beroende på vilket kärl du väljer.

Om du sorterar ut matavfall får du 20 % rabatt på ditt restavfallskärl (du betalar 0kr för ditt matavfallskärl)

Genomsnittsvolymen för ett hushåll i Sverige ligger på ca 50-90 liter/vecka. Är man noggrann när man sorterar sitt avfall kan man enkelt minska sitt avfall avsevärt och därmed enkelt bidra till en bättre miljö och minskade kostnader för egna plånboken.

Du kan också dela kärl med närmsta granne om du har lite sopor. Detta gynnar miljön, renhållarens arbetsmiljö och din plånbok.

I Ystad sorterar man och lämnar sina förpackningar och tidningar på någon av de 19 återvinningsstationer som finns i kommunen.

 Hushållsavfall_Ystads_kommun_LotteNilsson

 

 


Publicerad 2013-12-17, Uppdaterad 2020-02-04

Kontakta oss

Kundtjänst 
Telefon: 0411-57 71 00 (vardagar 9-12 och 13-15)
E-post: kundtjanst-avfall@ystad.se

Renhållningschef
Catarina Göransson
Telefon: 0411-57 72 48
E-post: catarina.goransson@ystad.se

Miljöstrateg
Emma Nilsson
Telefon: 0411-57 70 86
E-post: emma.e.nilsson@ystad.se

Kommunikatör
Elin Jöryd 
Telefon: 0411-57 70 23
E-post: elin.joryd@ystad.se

Tänk på:

Du som är boende i Sandskogen, Löderups Strandbad eller i delar av Hagestad naturreservat har tillgång till gemensamma underjordsbehållare, s.k. moloker. Ring avfallsenheten för att ta reda på hur mycket sophämtningen kostar hos dig.

Tänk på att du är skyldig att ha ett abonnemang som täcker ditt behov. Om du vistas i din sommarbostad utöver perioden måste du ha ett året runt abonnemang. Det är inte tillåtet att själv transportera sitt hushållsavfall enligt miljöbalken.