Kläder

FOUR FIT CHALLENGE

Vi svenskar slänger ca 8 kg textilier per person och år. Kläder och annat som påverkat miljön negativt både när det producerats och kasserats. Det kan gå åt så mycket som 29 000 liter vatten för att ta fram ett enda kg bomull. Och det krävs ca. 1 kg kemikalier för att producera 1 kg textil. Så kan vi inte ha det. Utmana dig själv att tänka mer hållbart kring mode i vår. Återanvänd det du redan har och tänk igenom dina inköp. Shoppa och klä dig mer klimatsmart helt enkelt!

fourfitchallenge

Second hand

Vi är duktiga att lämna till second hand men någon måste köpa det också. Kanske kan du köpa sådana kläder som du använder väldigt sällan på second hand för att slutligen märka att genom att köpa second hand så blir du unik. Tänk på att varorna du lämnar ska vara hela och rena, annars blir de till avfall och detta medför bara en ökad kostnad för organisationerna.

Oanvändbara kläder

Trasiga kläder kan du kasta i restavfallet hemma, alternativt lämna in i behållare avsedda för all form av textil.

Publicerad 2013-09-05, Uppdaterad 2020-01-20

Hjälporganisationer

Öppna Hjärtat
Herrestadsgatan 22
0411-104 44

Mötesplats Kupan
Röda korset
Sektersgatan 1A
0411-731 43

Lions Återbruket
Bornholmsgatan, fr.o.m. september på Söndra Dragong. 18

Loppis på Österportstorg

Tänk efter före

Det är förbjudet att ta saker som andra har lämnat på återvinningscentralen.

Det är därför schysst av dig, både mot miljö och medmänniskor, att innan du kastar något fundera över om något du har tänkt slänga skulle uppskattas av en annan person.

På Hedeskoga återvinningscentral finns containrar vars innehåll skänks till loppmarknader. Du kan också lämna in dina kläder direkt till någon hjälporganisation eller lägga ut dina prylar på sajter som exempelvis syndattkasta.se där man gratis kan lägga upp och hämta prylar.

Andra alternativ

  • Vill du sälja dina kläder finns olika butiker som köper in second hand.
  • Det finns också en stor andrahandsmarknad på Internet.
  • Det finns även loppis på lördagarna på Österportstorg.

Ett gratis och roligt alternativ för att förändra din garderob är att anordna bytardagar med vänner och bekanta där ni byter kläder ni vuxit ur eller tröttnat på med varandra. Det du trodde att du skulle behöva slänga kan älskas av någon annan!

Bland annat Hennes & Mauritz, Hemtex och Kappahl har ett utbyggt system för att ta hand om avlagda kläder och textilier. Här kan man lämna in kläder oavsett märke.

Tack för att du också tycker det är förkastligt att kasta användbara kläder!