Logga-vi-haller-rent-Ystad-01.jpg

Vi Håller Rent

Varje vår deltar Ystad i Håll Sverige Rents kampanj mot nedskräpning. 2020 är inget undantag. Detta år äger Skräpplockardagarna rum den 20/4 - 20/5. Anmäl dig senast 15/5 och var med och håll Ystad rent i vår!

 

Varje år deltar Ystad i Håll Sverige Rents aktion mot nedskräpning. Runt om i landet plockar förskolor, skolor, föreningar, företag och privatpersoner skräp för att göra sin närmiljö lite finare. Vi håller rent är ett bra tillfälle att lära sig om hur nedskräpning påverkar vår miljö och hur vi kan återvinna och konsumera mer hållbart. 2019 plockade 3943 hjältar skräp i Ystad. Låt oss bli ännu fler 2020 som visar att nedskräpning inte är okej!

Uppdatering med anledning av Covid-19!

  • Håll Sverige Rent har nu åter öppnat materialbeställningen på webshopen
  • Deltagare som redan har anmält sig behöver inte avanmäla sig. Ni behöver inte plocka skräp nu i vår utan ni kan senarelägga skräpplockningen om så önskas.
  • Skolor och förskolor som planerar att senarelägga sin skräpplockning kan fortfarande få eventuella extrasäckar hämtade. Hör då av er till Emma Nilsson på avfallsenheten (emma.e.nilsson@ystad.se, 0411-57 70 86). För övriga deltagare gäller fortfarande att extrasäckar hämtas under perioden 20/4-20/5.
  • Vi vill även uppmana er deltagare att använda handskar, handsprit och att tvätta händerna extra noga under och efter skräpplockningen. Knyt även era säckar extra noggrant!
  • Vill du läsa mer om hur Håll Sverige Rent förhåller sig till coronaviruset så läs här

 

Anmälan och material

Ystads officiella Skräpplockardagar 2020 pågår 20/4 - 20/5. Anmälan för förskolor, skolor och barn- och ungdomsföreningar sker på Håll Sverige Rents hemsida. Anmälan öppnar den 31/1 och sträcker sig till och med 15/5. Nytt för i år är att material (påsar och säckar) inte längre kommer att skickas via kommunen utan direkt till respektive anmäld skola/förskola/ungdomförening.

Övriga deltagare kontaktar Emma Nilsson, emma.e.nilsson@ystad.se, 0411-57 70 86, på avfallsenheten för att beställa material (säckar). Det hämtas sedan på Avfallsenheten, Koppargatan 7, från och med v. 16.

Barn som plockar skräp

Hämtning av säckar

Ta hand om det skräp ni samlar in genom att lämna det i ert vanliga sopkärl eller på återvinningscentralen, om möjlighet finns. Sortera och återvinn förpackningar av papper, glas, metall och plast.

Ni kan även beställa gratis hämtning av säckar från skräpplockningen i samband med ordinarie hämtning under skräpplockardagarna 20/4-20/5. Det kan därför vara bra att planera skräpplockningen så att säckarna inte blir stående för länge.

För deltagare som förväntar sig att samla in stora mängder kan vi ställa ut en container. Obsevera att ni som vill få en container utställd också måste se till att ni har rätt att ställa upp containern på platsen.

All hämtning av säckar eller utställning av container sker genom att kontakta Emma Nilsson, emma.e.nilsson@ystad.se, 0411-57 70 86, på avfallsenheten. Om skräpplockning sker där det inte finns några ordinarie sopkärl kan ni kontakta Emma för att se om det finns möjlighet att ställa ut ett kärl eller att hämta extrasäckar samma dag eller dagen efter.

Ta gärna bilder under skräpplockningen och skicka in till oss så att vi kan dela med oss av att vi i kommunen arbetar för att minska nedskräpning! Skicka in dina bilder till Elin Jöryd (elin.joryd@ystad.se). Observera att p.g.a GDPR bör inte ansikten synas på bilderna utan att personen i fråga givit sin tillåtelse, barns förmyndare ska ge skriftligt tillåtelse till skolan/förskolan.

Gemensam skräpplockning

Torsdagen den 14/5 kl. 10-11 anordnar vi en gemensam skräpplocking där alla som vill plocka skräp och tycker att det är trevligare att göra det med andra kan vara med. Vi samlas vid fiskrökeriet i Marinan kl 10. Vi som tar emot er är personal från avfallsenheten i Ystads kommun. Vi kommer att dela ut skräpplockarmaterial i form av sopsäckar, soppåsar och det kommer att finnas några skräppinnar att låna för de som vill slippa böja sig. Vi kommer även att ta med plasthandskar, men rekommenderar att ni som vill ha trädgårdshandskar tar med detta själva.

Vuxna som plockar skräp

 

 

 

Publicerad 2016-01-20, Uppdaterad 2020-04-16

Håll Sverige Rent

På Håll Sverige Rent hemsida hittar du fakta om nedskräpning, pågående aktiviteter och pedagogiskt material: www.hsr.se

Vi Håller Ystad Rent

Vid frågor om Vi Håller Ystad Rent, kontakta Emma Nilsson, miljöstrateg på avfallsenheten, 0411-577086, emma.e.nilsson@ystad.se.