Slänga matavfall.jpg

Matavfallsinsamling

I Ystads kommun erbjuder vi matavfallsinsamling på frivillig basis. Från och med hösten 2018 kan alla som vill sortera ut sitt matavfall göra det. När du sorterar ditt matavfall får du dessutom 20 procent rabatt på ditt ordinarie sopabonnemang.

Nu i hela kommunen

År 2008 började de kommunala köken i Ystads kommun att sortera ut sitt matavfall. Sedan dess har det rullat på och efter hand som avfallsenheten har köpt in nya fordon har fler fått möjlighet att sortera ut sitt matavfall och lämna det till återvinning som biogödsel och biogas. Hösten 2018 byter vi ut det sista fordonet som inte kunnat samla in matavfall separat och öppnar därmed upp möjligheten att lämna matavfall till återvinning i hela kommunen.

Varför ska jag sortera matavfall?

Nästan en fjärdedel av avfallet i en vanlig soppåse i Ystads kommun består av matavfall. Genom att sortera matavfallet kommer det till nytta som biogödsel och biogas. Det betyder trygg inhemsk produktion av fossilfri och förnybar energi och gödsel till lantbruket, istället för import av olja och naturgas samt handelsgödsel. Svensk produktion av biogödsel och biogas innebär dessutom fler arbetstillfällen i Sverige, teknikutveckling och exportmöjligheter.

Sortera ditt matavfall och få billigare taxa

När du sorterar ditt matavfall får du mer pengar över i plånboken samtidigt som du gör en insats för miljön. Du betalar ingenting för hämtningen av matavfallet och får dessutom 20 procent i miljörabatt på den ordinarie taxan för hushållsavfall.

Vårt mål: hälften ska samlas in

I Sverige har vi ett nationellt mål att 50 procent av allt matavfall ska samlas in 2020. I Ystad har vi beslutat att vi ska samla in mer än 50 procent 2020. 

2018 samlade vi in 43 procent av allt matavfall i Ystads kommun, så vi har vi en god chans att nå målet. Men då behöver vi din hjälp! Anmäl dig till matavfallsinsamling idag.

Publicerad 2013-12-02, Uppdaterad 2019-09-06

Kontakt

Abonnemangsfrågor
Avfallsenhetens kundtjänst
Telefon: 0411-57 71 00
(vardagar 9-12 och  13-15)
E-post: kundtjanst-avfall@ystad.se

Frågor kring matavfall
Avfallsenhetens miljöstrateg
Telefon: 0411-57 70 86
E-post: emma.e.nilsson@ystad.se

Vad är matavfall?

Matavfall är sådant organiskt avfall som blir över när du lagar mat, till exempel frukt-och grönsaksskal, blast, kärnhus, fiskrens och mindre köttben. Även kaffesump, inklusive filtret, samt teblad och tepåsar sorteras som matavfall.

Läs mer om hur du sorterar ditt matavfall här.

Broschyrer, skyltar och länkar hittar du här.