Hämtning av matavfall.jpg

Kärl och påsar

När du anmäler dig till matavfallsinsamlingen i Ystads kommun får du ett brunt kärl för ditt matavfall, en bunt särskilda papperspåsar att sortera matavfallet i samt en påshållare att ställa påsarna i, helt utan kostnad. Nya påsar beställer du från avfallsenheten när de gamla börjar ta slut.

Särskilda kärl och påsar för ditt matavfall

Insamling av matavfall sker separat från övrigt avfall. När du anmäler dig till kommunens matavfallsinsamling får du ett brunt kärl för ditt matavfall, helt utan kostnad. Du får till och med rabatt på ditt sopabonnemang när du väljer att sortera ut ditt matavfall. Du sorterar ditt matavfall i de särskilda papperspåsar som du får gratis från avfallsenheten och lägger dem i det bruna kärlet för matavfall.

Det är viktigt att använda de specialgjorda påsarna för att sorteringen av matavfall ska fungera på bästa sätt. Påsarna är gjorda av förstärkt papper som tål fukt. Påsen ska placeras i en ventilerad påshållare, en så kallad biokorg, speciellt utformad för att lufta påsen. Påshållaren kommer tillsammans med kärlet när du anmäler dig till kommunens matavfallsinsamling. Om du saknar påshållare kan du beställa en ny, utan kostnad, från avfallsenhetens kundtjänst. Om du bor i flerbostadshus vänder du dig till din fastighetsägare för att få påshållare och påsar.

Viktigt att sorteringen görs rätt

Det är extremt viktigt att kvalitén på matavfallet är bra, för att vi ska kunna återvinna det och använda det som biogödsel på våra skånska åkrar. Endast papperspåsar får användas. Bioplastpåsar och vanliga plastpåsar fungerar inte i den biologiska processen. Skulle ditt matavfall vara väldigt vått, så pass att papperspåsen riskerar att läcka, är ett tips att lägga tidningspapper under påsen eller en bit hushållspapper inuti, alternativt att använda dubbla matavfallspåsar.

När påsarna börjar ta slut

När påsarna börjar ta slut är det dag att beställa nya. Så hör gör du för att få nya påsar:

Du som är villakund klämmer fast en tom matavfallspåse i det bruna kärlets lock när det är dags för tömning, så lämnar sopgubben nya påsar på kärlet. Du kan även hämta nya påsar hos avfallsenheten på Koppargatan 7 i Ystad.

För boende i flerfamiljshus är det fastighetsägaren som ansvarar för att beställa nya påsar hos avfallsenhetens kundtjänst.

Verksamheter kontaktar avfallsenhetens kundtjänst för att beställa nya påsar. Tänk på att beställa i tid - leverans kan ta upp till 14 dagar.

Varför använder vi papperspåsar?

Alla kommuner i Sysavregionen har gemensamt med Sysav kommit överens om att man ska använda papperspåsar när man sorterar sitt matavfall. Papperspåsen har flera fördelar, den viktigaste är att den bidrar till renheten på matavfallet och därmed kvaliteten på det biogödsel som ska spridas på våra åkrar.

Genom att använda papperspåsar introduceras endast extra papper i kretsloppet. De bioplastpåsar, som t.ex. majsstärkelsepåsar, som finns på marknaden idag bryts inte ner i rötkammaren utan följer med biogödseln ut på åkermarken. Dessutom har de egenskaper som innebär driftproblem i anläggningarna, vilket beror på att påsarna är framtagna för kompostering inte rötning.

Helt fossilfria biopåsar som fungerar i hela biogasprocessen kommer säkert att finnas i framtiden. Tills dess är papperspåsar det som gäller i Sysavregionen!

Publicerad 2013-02-06, Uppdaterad 2019-09-06

Kontakt

Abonnemangsfrågor
Avfallsenhetens kundtjänst
Telefon: 0411-57 71 00
(vardagar 9-12 och  13-15)
E-post: kundtjanst-avfall@ystad.se

Frågor kring matavfall
Avfallsenhetens miljöstrateg
Telefon: 0411-57 70 86
E-post: emma.e.nilsson@ystad.se