Julkalender hållbara presenter lucka 4

Publicerad: 2019-12-04 06:00

Avfallsenhetens julkalender tipsar om hållbara julklappar hela vägen fram till jul. I lucka 4 tipsar vi om hur du ska tänka när du letar hållbara julklappar.

 

Bild på Johanna Nilsson, modebloggare

 

  1. Den kommer att användas. Den minst hållbara presenten är den som aldrig kommer att användas utan direkt blir till avfall. Något som alltid används är förbrukningsvaror och det finns ofta favoriter som man inte unnar sig särskilt ofta och därför blir glad över som present.
  2. Mottagaren har ett behov av den. Kolla alltid med mottagaren vad hen har behov av och önskar sig. Man kan inte få för mycket av sådant som används ofta! Eller varför inte sprida glädje med en trevlig växt, eller något gott att äta eller dricka?
  3. Den är miljövänlig, återbrukbar och återvinningsbar. Välj en produkt av hög kvalitet och hållbara material. Ekologiskt och närproducerat bidrar till minskad klimatpåverkan jämfört med en produkt som inte är det.
  4. Second hand, vintage och antikt. En hållbar julklapp är något som inte behöver produceras, och alltså inte belastar miljön alls då den redan finns. Äldre produkter håller ofta hög kvalitet, och det kan finnas en intressant historia och är något unikt som ingen annan har. Vintage och retro kan även vara lyx och mode. 
  5. Tänk utanför boxen! Det finns inget så värdefullt att ge bort som din egen tid eller eftertanke. Prylar är inte allt. Kan du ge bort dig själv, det vill säga din egen tid i present? Alternativt något som har krävt din egen tid och eftertanke att göra? Våga sticka ut och ge bort något du har i hemmet och som du har haft stor användning för men har använt klart, eller något du själv inte behöver men vet kan bli en uppskattad gåva till någon annan. 

Kategorier: Tips, Miljönär, Miljönärvänlig, Second hand

Kommentarer