Julkalender hållbara presenter lucka 23

Publicerad: 2019-12-23 12:56

Avfallsenhetens julkalender tipsar om hållbara julklappar hela vägen fram till jul. I lucka 23 lär vi ut Furoshiki – hållbar paketinslagning på japanskt vis.

 

Hög med kläder

 

Furoshiki - konsten att linda med tyg

Furoshiki är ett fyrkantigt stycke tyg som har en lång tradition i den japanska kulturen. Tyget används på många olika sätt, till exempel som improviserad väska, att slå in saker som matlådor eller flaskor i, eller som en fin presentinslagning.

Furoshiki dateras så långt bak som till mitten 700-talet. I traditionella onsen-bad virade man in kläder eller ägodelar i furoshikityg så att de inte blandades med andras, samt att man kunde stå på denna för att byta om. Under årens lopp fick tygerna mer användningsområden och handlare började slå in sina varor och personer slå in presenter i fursohiki för att skydda dessa och lättare kunna transportera dem. Man kunde exempelvis slå in presenter i säsongsfärgade furoshiki eller i mönster som visar ens känslor för mottagaren.

Furoshiki började ersättas av plastpåsar när dessa blev tillräckligt billiga och traditionen började dö ut. På senare tid har dock furoshikityget kommit tillbaka som ett miljövänligt alternativ till plastpåsar och presentpapper.

Furoshikityget kan återanvändas av den som fått paketet, eller så ber du att få tillbaka det så att du kan använda det igen.

Hur slår man in?

Det finns många guider och videos online. Japanska miljödepartementets officiella guide hittar du här.

Kategorier: Tips, Miljönär, Miljönärvänlig, Återbruk

Kommentarer