Leksaksbyte – roligt för barnen, roligt för miljön!

Publicerad: 2019-02-11 13:37

I lördags, den 9 februari, höll avfallsenheten en leksaksbytesaktivitet på Glemmingebro bibliotek i samband med invigningen av Meröppet på biblioteket. 18 barn deltog och lämnade sammanlagt in 41 leksaker till leksaksbytet. 26 leksaker fick nya ägare, vilket innebär en besparing på 78kg* koldioxid jämfört med om leksakerna köpts nya.

Leksaksbytet var uppskattat av både barn och föräldrar och aktiviteten innebär att barnen får leka och byta leksaker de inte längre använder mot nya spännande saker. Samtidigt sker miljöbesparingar, när barnen återanvänder leksaker hellre än köper helt nya. 

I lördags var det första gången avfallsenheten höll leksaksbyte i någon av byarna, tidigare har leksaksbytet alltid hållits på Ystads stadsbibliotek.

– Vi ville testa att ordna en leksaksbytesaktivitet utanför Ystad tätort. Det är ett sätt att nå nya barn så att de också får vara med och leka och byta till sig nya leksaker, säger Emma Nilsson, miljöstrateg på avfallsenheten, nästa gång är den 25 mars då vi håller leksaksbyte på Löderups bibliotek. 

Barn i Sverige har i genomsnitt 536 leksaker var och genom leksaksbytesaktiviteter får barnen chansen att testa sig fram, leka och byta leksaker istället för att köpa nyproducerade.

*Enligt den uträkning som Retoy gjort samarbete med en miljöanalytiker. Siffrorna är än så länge grova uppskattningar baserade på en första kartläggning där en nyproducerad leksak av mindre modell motsvarar ca 3 kg koldioxid (CO2).

Kategorier: Evenemang under 2019, Retoy

Kommentarer