Skräpplockardagar 2022

18 april - 15 maj är det dags för Ystads skräpplockardagar. Anmälan är gratis och sker på Håll Sverige Rents hemsida från och med den 1 mars. Tillsammans håller vi Ystad rent!

Förra året plockade 3 278 personer skräp i Ystad under skräpplockardagarna och Ystadsbornas engagemang i nedskräpningsfrågan gjorde att Ystad blev 8:e bästa kommun i kampen mot nedskräpning 2021. I år ska vi göra ännu bättre ifrån oss!

Anmälan är gratis och sker på Håll Sverige Rents hemsida från och med den 1 mars. Alla förskolor, skolor och ungdomsföreningar som anmäler sig kan beställa gratis påsar i Håll Sverige Rents webbshop.

Vuxna kan självklart också vara med och kan köpa material i Håll Sverige Rents webbshop, eller helt enkelt plocka i påsar ni redan har hemma.

Skräpplockardagarna 2022 - original (595413)

Varför plocka skräp?

  1. Genom att plocka skräp får du upp ögonen för själva problemet med nedskräpning.
  2. Den som har plockat skräp brukar inte vilja skräpa ner själv.
  3. Nedskräpning är ett väldigt synligt och konkret miljöproblem som alla kan vara med och lösa.
  4. Vi människor gör som andra gör. En plats som redan är skräpig riskerar därför att bli ännu skräpigare. Genom att plocka upp skräp kan vi bryta kedjan.
  5. En nedskräpad plats kan snabbt upplevas som otrygg. Att plocka skräp är ett jättebra sätt att påverka din närmiljö till det bättre och skapa en stolthet över platsen du bor på.
  6. Genom att plocka skräp visar du för andra att nedskräpning är fel och att skräp hör hemma i papperskorgen.
  7. Många som plockar skräp berättar att de brukar få glada hejarop från människor som går förbi. Vilken grej!

Jenny Brandt - original (247107) - original (716660)

Vad gör vi av skräpet vi plockar?

Om ni sorterar skräpet ni plockar kan ni lämna det på återvinningscentralen eller till en av de 15 återvinningsstationer som finns i kommunen. Annars lägger ni påsen/påsarna i era vanliga sopkärl. Det går också bra att lämna säckar bredvid sopkärlen. Då hämtas de samtidigt som kärlen töms. Det kan därför vara bra att planera skräpplockningen så att säckarna inte blir stående för länge. Kom ihåg att meddela Avfallsenheten om ni lämnar extra säckar från skräpplockningen och hur många!

Om ni planerar att plocka skräp där det inte finns några ordinarie sopkärl och ni inte har möjlighet att ta säckarna med er, kan ni kontakta Avfallsenheten för att se om vi har möjlighet att ställa ut särskilda kärl eller hämta säckarna på platsen. Om ni plockar mycket skräp kan avfallsenheten ställa ut en container åt er. Ni måste ha markägarens medgivande för att ställa ut en container. 

Observera att avfallsenheten bara hämtar säckar med skräp eller ställer ut kärl/container gratis under Ystads skräpplockardagar 18 april - 15 maj!

Frågor eller beställa hämtning av skräp?

Kontakta Avfallsenhetens miljöstrateg, Emma Nilsson, för att beställa hämtning av säckar eller utsättning av kärl/container till er skräpplockning: emma.e.nilsson@ystad.se, 0411-57 70 86.

Skrapplockning 2016 HSR - original (277976) - original (716661)

 

Publicerad 2022-02-28, Uppdaterad 2022-07-14