7041044-barbecue-in-the-backyard.jpg

Ta hand om askan från grillen

Sol, vår och värme lockar fram grillen hemma hos många av oss. Men vad gör man egentligen med askan när grillen svalnat? Avfallsenheten tipsar!

 

För att undvika bränder i soptunnan och aska som dammar vid tömning vill vi påminna om att askan från grillen måste svalna ordentligt, och därefter slängas i väl knuten soppåse. Men askan kan också användas som gödsel, snigelskrämma och fläckborttagning.

1. Få större tomater
För kalciumälskande växter som tomater och kål är aska ett perfekt gödningsmedel. Häll ungefär en halv deciliter i gropen där du ska plantera. Även andra växter som ska bära frukt mår bra av lite aska.

2. Aska i komposten
Aska fungerar som kalk och höjer ph-värdet i din kompost. Strö aska över din kompost, men inte för mycket. Rekommendationen är cirka 3-5 kg aska per kubik trädgårdskompost.

3. Få bort skadedjur
Askan fungerar som effektiv snigelskrämmare. Sprid askan jämnt runt trädgårdslandet, så håller du sniglar av alla de sorter på behörigt avstånd.

4. Fläckborttagning på sten och cement
Aska fungerar som fläckborttagning av målarfärg på sten och cement. Strö aska direkt på fläcken, gnugga - och fläcken försvinner!

5. Rengör glasdörrar
Glasdörrarna vid eldstaden blir snabbt och fint rena med hjälp av en fuktig svamp doppad i aska. Det tar bort alla sotiga rester.

Publicerad 2023-04-03