Undvik fett i avloppet

Nu delar Ystads kommun ut fettrattar till hushållen för att hjälpa dem att undvika fett i avloppet.

tratt blåNär du sköljer ner matfett och matoljor i vasken kan det orsaka stopp i avloppsrören. I ett samarbete mellan VA- och Avfallsenheterna delar kommunen nu ut fettrattar till hushållen för att hjälpa dem att undvika fett i avloppet.

- Stopp i avloppet kan leda till översvämningar, som blir dyra både för den enskilda och för samhället. Med en fettratt kan du skydda ditt avlopp. Du samlar enkelt upp överblivet matfett i en vanlig flaska. När flaskan är full lämnar du den till återvinningscentralens insamling av matfett eller slänger den i restavfallspåsen, säger Sara Bengtsson, Miljöingenjör på VA.

Lukten av fett drar dessutom till sig råttor och annan ohyra. Att samla upp överblivet matfett istället för att hälla ner det i vasken är därför också ett bra sätt att undvika råttor och andra skadedjur. Matfett går dessutom att återvinna, så genom att lämna det till återvinningscentralen gör man dubbel samhällsnytta.

-Matfett och matoljor kan bland annat ersätta palmolja inom kemteknisk industri. Alltså kan återvinning av begagnade frityroljor och matfetter motverka regnskogsskövling, säger Emma Nilsson, Miljöstrateg på Avfallsenheten.

Från och med 18 juli kan alla Ystadsbor hämta en fettratt på ett av kommunens utlämningsställen:

  • Nya Rådhuset, Österportstorg 2
  • Tekniska avdelningen, Koppargatan 7
  • Reningsverket, Västerleden 129

Så här använder du din fettratt

  1. Efter matlagning: Låt matfettet svalna.
  2. Häll fettet i tratten till en vanlig flaska, t.ex. PET-flaska.
  3. Stäng tratten och spara till nästa användning.
  4. När flaskan är full slänger du den i restavfallspåsen eller lämnar den till återvinning på återvinningscentralen. Tänk på att skriva på flaskan vad den innehåller!

Om du har en livsmedelsverksamhet

Även livsmedelsverksamheter kan lämna överblivet matfett till återvinningscentralen. Dock gäller samma mängd som för hushållen – max 5 liter per besök – och verksamheter betalar för att lämna avfall till återvinningscentralen. Har man stora mängder matfett och matoljor, eller inte har möjlighet att köra iväg det till återvinningscentralen, kan man istället anlita en av de entreprenörer som samlar in matfett från livsmedelsverksamheter.

Publicerad 2022-07-18, Uppdaterad 2022-08-11