Undvik_fett_i_avloppet_Webbplatsen1.jpg

Undvik fett i avloppet

Fett hör inte hemma i avloppet. Skölj inte ner matolja och fett med diskvattnet eftersom det stelnar och skapar proppar i avloppsrören både hemma hos dig och i vår gemensamma avloppsanläggning.

När du sköljer ner matfett och matoljor i vasken kan det orsaka stopp i avloppsrören. Nu delar kommunen ut fettrattar till hushållen för att hjälpa dem att undvika fett i avloppet.

–Stopp i avloppet kan leda till översvämningar, som blir dyra både för den enskilda och för samhället. Med en fettratt kan du skydda ditt avlopp. Du samlar enkelt upp överblivet matfett i en vanlig flaska. När flaskan är full lämnar du den till återvinningscentralens insamling av matfett, säger Sara Bengtsson, Miljöingenjör på VA.

Lukten av fett drar till sig råttor och annan ohyra, så att samla upp fettet istället för att hälla ut det i vasken är också ett bra sätt att undvika skadedjur. Matfett går dessutom att återvinna, så genom att lämna det till återvinningscentralen gör man dubbel samhällsnytta.

–Matfett och matoljor kan bland annat ersätta palmolja inom kemteknisk industri. Alltså kan återvinning av begagnade frityroljor och matfetter motverka regnskogsskövling, säger Emma Nilsson, Miljöstrateg på Avfallsenheten.

Här kan Ystadsbor hämta ut sin fettratt

  • Nya Rådhuset, Österportstorg 2
  • Tekniska avdelningen, Koppargatan 7
  • Reningsverket, Västerleden 129

Så här använder du din fettratt

  1. Efter matlagning: Låt matfettet svalna.
  2. Häll fettet i tratten till en vanlig flaska, t.ex. PET-flaska. Om det bara är lite fett torkar du av med hushållspapper och slänger i matavfallspåsen.
  3. Stäng tratten och spara till nästa användning.
  4. När flaskan är full lämnas den till återvinning på återvinningscentralen. Kom ihåg att skriva på flaskan vad den innehåller.

Om du har en livsmedelsverksamhet

Även livsmedelsverksamheter kan lämna överblivet matfett till återvinningscentralen. Dock gäller samma mängd som för hushållen – max 5 liter per besök – och verksamheter betalar för att lämna avfall till återvinningscentralen. Har man stora mängder matfett och matoljor, eller inte har möjlighet att köra iväg det till återvinningscentralen, kan man istället anlita en av de entreprenörer som samlar in matfett från livsmedelsverksamheter.

Publicerad 2023-03-31