Resterkocken_Ystad_2023_PM.jpg

Vinnarna i årets Resterkocken!

Till årets upplaga av Resterkocken skickades det in mängder av bidrag med god och klimatsmart mat. Nu har vinnarna utsetts av en mycket imponerad jury!

 

Visste du att en familj på fyra personer slänger drygt 1 kilo mat per dag? Under hösten har flera elever i skolor och förskolor runt om i landet gjort en insats för miljön och räddat resterna i kylen.

Resterkocken är en matlagningstävling med fokus på att minska matsvinnet, och den här gången var det nästan 300 bidrag som rasslade in från barn och unga. Nu har vinnarna utsetts av en mycket imponerad jury.

Årets vinnare finns i Ystad och Simrishamn

Stort grattis till Sövestad skola och den tredjeklass som har vunnit förstapriset i Resterkockens kategori årskurs F-6 och Sophiaskolan i Simrishamn som vann i kategorin årskurs 7-9. 

Vinnare i kategorin klass F - åk 6:
Sövestad skola åk 3 - Olivia Gunnemar

Olivias korvgryta med pasta
Juryns motivering: Rester av tacos och falukorv får en helt ny kostym som tilltalar de flesta. Att lägga ihop rester från två olika måltider är mer frestande än att äta samma rätt som dagen innan och är helt rätt sorts upcycling av enkla vardags råvaror. Lite nytänk och fint serverat blir det en helt egen rätt och en rätt som fler barn i den ålder kan göra hemma för att minska svinnet och för att få en vällagad måltid istället för mackor när det ska gå snabbt.

Här hittar du receptet på Olivias korvgryta med pasta.

Publicerad 2023-12-15, Uppdaterad 2024-01-03