Avfall och återvinning

Välkommen till Avfallsenhetens sidor. I menyn till vänster kan du klicka dig vidare för att hitta ytterligare information om avfallshanteringen i Ystads kommun.

 

       Hämtning av rest- och matavfallskärl med tvåfacksbilMatavfallspåse slängs i kärl för matavfall            

Nyheter från Avfallsenheten

Ny sorteringsguide för Ystads kommun

Nu har vi publicerat en ny sorteringsguide för dig som vill veta hur du sorterar och var du lämnar ditt sorterade avfall i Ystads kommun.

Vit twxt på blå bakgrund: Sorteringsguide för Ystads kommun

Har du en specifik sak som du undrar hur du ska sortera? På www.sysav.se finns en sorteringsguide där du kan söka efter det du vill sortera.

 

Uppehåll i kylskåpshämtning under sommaren

Under sommaren är det uppehåll i hämtning av kyl/frys. Onsdagen den 26 juni är sista hämtningen innan semesteruppehållet. Hämtningen börjar åter onsdagen den 4 september.

 

Sommar och sol, flugor och fluglarver

När det blir sommar och värme kan det bli problem med lukt, flugor och larver i och runt sopkärlen. Avfallsenheten delar med sig av tips som kan hjälpa!

  • Håll matavfallet så torrt som möjligt, låt det rinna av ordentligt i vasken innan du lägger det i påsen. Du kan också lägga lite hushållspapper i botten av matavfallspåsen och använda dubbla matavfallspåsar om du upplever att de blir fuktiga.
  • Matavfall som luktar mycket, till exempel räkskal och fisk, går bra att frysa in i en påse och lägga i kärlet dagen innan tömning, alternativt lägg dem i hushållspapper som du försluter ordentligt innan du lägger dem i påsen och kärlet.
  • Byt matavfallspåse efter två dagar, även om den inte är full.
  • Använd biokorgen du får från avfallsenheten till din matavfallspåse. Den ventilerar påsen så att fukten i matavfallet avdunstar.
  • Knyt soppåsen för restavfall och förslut matavfallspåsen ordentligt, det minskar risken för problem med flugor och larver sommartid.
  • Placera dina kärl i skuggan om du har möjlighet. Det minimerar lukt och fördröjer komposteringsprocessen.
  • Rengör dina kärl med jämna mellanrum, gärna någon extra gång på sommaren. Om du inte har möjlighet att själv tvätta dina sopkärl så finns det företag som utför kärltvätt.
  • Häll några droppar ättika i kärlet eller blanda en flaska med hälften ättika/vatten och spraya längs kanterna efter tömning och varje gång du går ut med soporna, så ska detta hålla fluglarverna borta.
  • Vissa påstår att lavendel håller flugorna borta. Detta kanske bara är en skröna, men det kan i alla fall hjälpa till att dölja dålig lukt!

 

Fler nyheter från Avfallsenheten hittar du på Miljöbloggen.

Publicerad 2018-08-20, Uppdaterad 2019-08-12

Kontakt

Avfallsenhetens kundtjänst

Telefon: 0411-57 71 00
(vardagar 9-12 och 13-15)

E-post: kundtjanst-avfall@ystad.se

Mer från Avfallsenheten

Facebook

Avfallsenhetens Facebook-sida Hållbart hittar du ett ständigt flöde med tips, nyheter och information kring miljö i allmänhet och avfallsminimering i synnerhet. Vill du hålla dig uppdaterad så är detta sidan du ska gilla!

YouTube

Hållbart finns även på Ystads kommuns YouTube-kanal. Här kan du bland annat se filmerna "Onaturligt i naturen" och följa Hållbarhetprofilen Snafs.