Europa förebygger farligt avfall och avgiftar kretsloppen

Publicerad: 2018-11-16 12:00

Den 17-25 november är det dags för Europa minskar avfallet-veckan för tionde året i rad. Fokus i år är Förebygg farligt avfall och avgifta kretsloppet. Avfallsenheten tipsar om var du kan lämna ditt farliga avfall i Ystads kommun.

Den 17-25 november är det dags för Europa minskar avfallet-veckan för tionde året i rad. Fokus i år är Förebygg farligt avfall och avgifta kretsloppet.

Farligt avfall är kemikalier, sprayflaskor, rengöringsmedel, lösningsmedel, bekämpningsmedel, färgrester, limrester, bilbatterier, småbatterier, elavfall, oljor och oljefilter samt kvicksilverhaltiga material. Detta avfall ska lämnas till säker hantering och i Ystads kommun gör du detta genom att lämna ditt farliga avfall på Sysavs återvinningscetral i Hedeskoga, till Farligt Avfall-bilen, eller i skåpet Samlaren. Farligt avfall får aldrig spolas ner i toaletten eller hällas ut i vasken eller avloppet

Här lämnar du ditt farliga avfall i Ystads kommun

Hedeskoga återvinningscentral kan du som är privatperson gratis lämna i stort sett allt ditt sorterade  avfall. Utbildad personal finns på plats och hjälper dig. För öppettider och mer information, gå in på sysav.se.

Till Farligt Avfall-bilens personal kan privatpersoner kostnadsfritt lämna farligt avfall upp till en mikrovågsugns storlek. SMS:a sysavystad till 71350 och få påminnelse via SMS när Farligt Avfall-bilen besöker Ystad!

                       

Mindre elavfall kan du lämna till Samlaren som finns på fyra platser i Ystad:

  • Ystad, Coop Extra, Missunnavägen 3
  • Ystad, ICA Kvantum, Almelundsvägen 4
  • Ystad, ICA Supermarket, Militärvägen 4
  • Ystad, Willys, Herrestadsgatan 23C

Privatpersoner kan kostnadsfritt få kyl och frys hämtade av Avfallsenheten i Ystads kommun. Hämtning sker onsdagar jämna veckor och beställs minst en dag i förväg, senast kl. 15.00. Kontakta Avfallsenhetens kundtjänst för att beställa hämtning. Observera att jul- och sommaruppehåll förekommer.

Lämna läkemedel till apoteken

Överblivna läkemedel lämnas till apoteken för säker hantering. Läkemedel ska aldrig spolas ner i toaletten eller hällas ut i vasken eller avloppet. Kanyler, nålar och andra föremål med stickande egenskaper lämnas in i särskilda kanylbehållare som finns att hämta på apoteken.

Kategorier: Kampanjer, Farligt avfall, Sortering

Kommentarer