Havsresan 2016

Välkommen på aktiviteter som arrangeras under Havsresan i Ystad 2016. Se programmet i länken till höger och särskilda puffar för olika arrangemang nedan.

27 augusti. Stranden värden- Vad betyder stranden för Ystad?

Stranden i Sandskogen 2007-2011

Lunds Universitet, Ystads kommun, Havsresan och Ystad Saltsjöbad bjuder in till ett rundabordssamtal kring strandens värden för olika verksamheter i Ystad lördagen den 27 augusti kl. 13:00 – 14.30.

Sköts stranden på rätt sätt? Finns det konflikter mellan olika intressen?
Hur kan vi möta klimatförändringarna? Hur nyttjas stranden?
Lyssna på deltagarnas presentationer och ställ gärna egna frågor.

I samtalet deltar:
Kent Mårtensson, kommunstyrelsens ordförande Ystads kommun
Hans Hanson, professor Lunds Universitet
Anders Nilsson, VD Ystads Saltsjöbad
Agneta Green, miljöstrateg Ystads kommun
Marie Holmström, turismstrateg Ystads kommun

Plats: Terrassen Ystad Saltsjöbad. Vid dåligt väder samling i receptionen. Ingen entré eller föranmälan.

----------------------------------------------------------

Briggen Tre Kronor

Välkommen att besöka Tre Kronor af Stockholm och Hållbara Hav när vi gästar Ystad. Besättningen visar fartyget och berättar om våra seglingar. I salongen kan du se vår utställning ”Ett hav av möjligheter”. Där kan du lära dig mer om hur Östersjön fungerar och vad det är som gör det till ett unikt men även känsligt hav. Eftermiddags seminarium på temat Hållbara Hav hålls lördag och söndag. Fri entré.

Plats: Ystad hamn, Norra kajen

Lördag och söndag 6-7 augusti kl. 10:00-16:00 med seminarium mellan kl.14:00-16:00

Måndag 8 augusti kl.10:00-11:00

Briggen Tre Kronor

Foto: Per Björkdahl

Programmet för seminarierna ombord är klara!

Var med och segla Tre Kronor till Ystad

I början av augusti kommer Tre Kronor af Stockholm till Ystad och du kan vara med när vi seglar henne från Malmö till Ystad. Under en hel dag får du vara med och segla ett äkta segelfartyg tillsammans med besättningen längs Skånes vackra kust. Alla som vill är välkomna att delta i arbetet. Besättningen visar och berättar så att alla kan vara med. Under dagen serveras lunch, fika och ett enklare kvällsmål. Maten ingår i priset. Till maten kan man köpa alkoholfri dryck samt folköl.

Fredag 5 augusti. Avgång från Malmö kl 09:00 Ankomst Ystad kl 20:00

Pris 1 495 kr, barn o ungdomar t o m 18 år 995 kr. Bokning via www.briggentrekronor.se Info: 070-422 78 19/08-586 224 00

Segling av briggen Tre Kronor

Middagskryssning med briggen Tre Kronor af Stockholm

Följ med på en middagskryssning med den vackra briggen Tre Kronor af Stockholm! Under fyra timmar får du prova på hur det är att segla ett riktigt råtacklat segelfartyg. Vi inleder med en kort genomgång av fartyget och säkerhetsrutinerna ombord. Därefter lämnar vi kaj och sätter segel så snart vindarna bär. Med hjälp av vinden och den egna handkraften seglar vi sedan Tre Kronor och alla som vill är välkomna att delta i arbetet. Inga förkunskaper krävs. Besättningen visar och instruerar så att alla kan vara med. Mot slutet av seglingen dukar kocken fram middagen i salongen. I priset ingår förrätt, varmrätt samt kaffe med kaka. Till maten kan man köpa alkoholfri dryck samt folköl.

Plats: Ystad hamn, Norra kajen

Lördag och söndag 6-8 augusti kl. 17:00-21:00

Pris 995 kr för vuxna och 750 kr för barn o ungdom t o m 18 år. Bokning via www.briggentrekronor.seInfo: 070-422 78 19/08-586 224 00

 

Äldre nyheter

Havsresans vårprogram – en djupdykning i havsfrågor

Vårprogrammet för Havsresan i Ystad är här. Ett fyrtiotal organisationer deltar på olika sätt och under våren kommer det att bjudas på dykaktiviteter, föredrag och gemensamma insatser för havet. Läs programmet genom att klicka på länken här till höger.

– Intresset för Havsresan i Ystad imponerar, säger Peter Jonsson från Lunds universitet. Vi har anordnat Havsresan ända sedan 1990, man aldrig har det varit ett så stort förhandsintresse.

 Under fältveckan, som inleds den 2 maj i Ystads hamn, kommer över 50 frivilliga dykare med tio fartyg att undersöka havsbotten utanför Ystad. Planerna är att studera och fotografera både natur- och kulturmiljön, men också att titta på intressanta saker i själva hamnen. Under veckan kommer också Sjöfartsverkets mätfartyg Jacob Hägg på besök för att hjälpa Havsresan att hitta nya objekt på havsbotten.

– Havet utanför Ystad är mycket intressant, säger Patrik Juhlin, mångårig medverkande i Havsresan. Här finns många vrak och mycket annat intressant för dykare. Men vi får inte glömma bort att det finns problem också, inte minst alla spökgarn som fastnat i vrak och på botten, som är dödsfällor för livet i havet, säger Patrik, som fick Ystads kommuns miljöpris 2015 för bland annat sitt stora engagemang för undervattensmiljön.

Med speciellt fokus på barn och unga genomför Ystads kommun, SEA-U och Havsresan under fältveckan aktiviteter som ett led i kommunens förstudie till marinpedagogisk verksamhet för barn och unga. 

– Syftet är att barn och unga på ett lekfullt sätt får bekanta sig med havet och dess egenskaper. Med avstamp i Östersjön får de kunskap om havets betydelse för såväl närmiljö som globalt, säger Katarina Anker-Kofoed på Kultur och Utbildning.

Som en konkret åtgärd kring problemet med nedskräpning pågår just nu Håll Sverige Rents återkommande ”Skräpplockarveckorna – Vi håller rent” i Ystads kommun. Den 26 maj anordnar Havsresan ett seminarium om den högaktuella frågan marint mikroskräp. Speciellt plasten ställer till det för havsmiljön, och det är något som måste hanteras. På kvällen samma dag ordnas en aktivitet för allmänheten och lokala aktörer på samma tema, dit alla är välkomna.

– Havsresan bygger på att sammanföra flera aktörer som arbetar med liknande frågor. Ett seminarium kring marint mikroskräp och hur man kan arbeta vidare med frågan känns därför väldigt rätt, säger Agneta Green, miljö- och klimatstrateg på Ystads kommun.

I sommar kommer Havsresans program bjuda på föreläsningar vid Professor Hansons brygga med start 4 juni, och man kan vara med och fira galeasen Helenes 100-årsjubileum tillsammans med Ystads Segelfartygsförening den 1 och 2 juli.

Fakta
Projektet Havsresan drivs vid Lunds universitet som ett s.k. samverkansprojekt, med Lunds tekniska högskola, Ystads kommun (värd för projektet), föreningen Swedish Coast and Sea Center samt ett stort antal företag, föreningar och organisationer.  Syftet är att bidra till att öka havets status. Grundtanken är att om man får en möjlighet att se allt som finns i och vid havet och förstår hur mycket  det ger oss, så ökar också viljan att förvalta det väl. För mer information se www.havsresan.se.

Publicerad 2016-02-22, Uppdaterad 2019-05-14

Kontakt

Mona Skoog
Miljö- och klimatstrateg på Ystads kommun
0411-57 72 17

Kontakt

Peter Jonsson
Lunds universitet
070-649 23 33