Skräpplockardagarna

2014

Nu är Håll Sverige Rents Nationella Skräpplockardagar över för denna gången - med ytterligare nytt deltagarrekord! Totalt blev vi 756 448 deltagare från hela landet och 252 kommuner var anslutna till kampanjen och stöttade med att dela ut säckar och tatueringar samt ordnade egna aktiviteter.

Tack alla som plockade skräp i Ystads kommun under Skräpplockardagarna. Er insats gör skillnad!

I Ystads kommun deltog rekordmånga förskolor och skolor, byalag, tjänstemän och privata. Bra jobbat! 

Hoppas vi ses nästa år!

2013

Nu är Håll Sverige Rents Nationella Skräpplockardagar över för denna gången - med ett nytt deltagarrekord! Totalt blev vi 714 691 deltagare från hela landet som sade nej till skräpet tillsammans!

Skräpplockardagarna är Sveriges största manifestation mot nedskräpningen! Den officiella kampanjveckan i år var vecka 17, men det har pågått aktiviteter hela våren.

Bland deltagarna fanns alltifrån förskolor och skolor till ett amfibieregemente, en metallsökarförening, bostadsbolag och snabbmatsrestauranger. Hela 240 av landets 290 kommuner anslöt sig till årets Skräpplockardagar – även det ett rekord!

I årets skräpplockarkampanj placerade Skåne sig på tredjeplats när det handlade om antal deltagande organisationer. Ystad med sina 1061 skräpplockare hamnade på en delad åttondeplats i regionen. Nästa år tror vi att vi kan bli ännu bättre!

Både vuxna och barn deltar i Skräpplockardagarna även om det stora flertalet som deltar är barn och elever i förskolor och skolor. I Ystad anmälde sig även Folkuniversitetet och en grannsamverkansgrupp. Skräpplockardagarna handlar inte bara om att plocka skräp, man kan manifestera mot nedskräpningen på många andra sätt. Man kan t ex:

  • sätta upp en dekal på sin soptunna om att hundägare kan slänga sina hundbajspåsar där
  • skriva en insändare för att skapa lokalt engagemang i frågan
  • skicka in ett medborgarförslag om var du tycker att det behövs extra soptunnor
  • utmana kollegorna i ett skräpplockningsrace!


Skräpplockningen är i det här sammanhanget inte att betrakta som en städinsats i första hand u
tan som ett pedagogiskt arbete. Håll Sverige Rents avsikt är att åstadkomma förändring på sikt, och att på ett så konkret sätt visa att man bryr sig om sin närmiljö som när man handgripligen gör den mer skräpfri och trivsam, tror man är värdefullt för såväl barn som vuxna.

Förskolorna Kulingen och Parken i Köpingebro var snabbt ute och plockade skräp redan första dagen av kampanjveckan. Ca 25 barn, där de yngsta var runt året, hade utrustat sig med gula påsar från Håll Sverige Rent och letade skräp runt om i byn.

En hel hög med skräp blev det, men fimpar, snusprillor och glasskärvor var förbjudet för alla utom de vuxna att plocka upp. Flera av årets deltagare har varit med även tidigare år och är vana skräpplockare och barnen tyckte det var lätt att hitta skräp när de väl började leta efter det.

Barnen från förskolorna i Köpingebro visar upp det insamlade skräpet

Allt skräp som plockades upp i samband med skräpplockardagarna samlades in av kommunens avfallsenhet.

Publicerad 2013-10-01, Uppdaterad 2019-05-28