Trädskulpturer plockas ner

Almsjukan har det senaste decenniet i princip utplånat almen i Sydsverige. Många av de döda almarna står kvar och är därmed lätta byten för rötsvampar. Vi på parkenheten upptäckte att tre almskulpturer i Ystad, som uppfördes 2005, drabbats av lagringsröta och slog därför larm, eftersom de ut säkerhetssynpunkt betraktades som en risk för allmänheten.

Skulpturerna som drabbats är: Planteringsdamen i Norra promenaden, Bäckahästen och Gåsen som föds ur ägget på Gåsegränd. 

Trädskulpturerna kommer att plockas ner, analyseras hur det ser ut inne i stammen och om det går att rädda dem. Vi hoppas att rötan inte gått för högt upp i stammarna. Vad vi kan se är det mycket kritiskt på nederdelarna. Är överdelen intakt, kanske vi kan konstruera en typ av piedestal, och på så sätt rädda skulpturerna till en fortsatt existens.

Orsaken till rötan är att de är skulpterade på träd som står på rot. Röta börjar oftast i mitten av stammen och sprider sig utåt mot barken. Här nedan kan du se bilder på de tre skulpturerna.

Planteringsdamen

Bilden: Planteringsamen i Norra Promenaden

 

Gåsen som föds ur ägget

Bilden: Gåsen som föds ur ägget på Gåsegränd

Bäckahästen

Bilden: Bäckahästen

Trädstam

Bilden: Närbild av stammen på Bäckahästen

 

Trädskulptur

Bilden: En av trädskulpturernas stammar

Publicerad 2013-12-17, Uppdaterad 2019-05-23