YstadArena-43.jpg

Idrottsanläggningar öppnar för barn och unga

Från och med onsdag 27 januari är det åter möjligt för unga födda 2008 och senare att träna i kommunens inomhusanläggningar – med vissa förbehåll.


Den 21 januari rekommenderade Regeringen att idrotts- och fritidsaktiviteter för barn och unga födda 2005 och senare ska öppnas upp så snart det är möjligt, och därmed undantas från den fortsatta stängningen för icke essentiell kommunal verksamhet.

Högstadiet undantas 

Ystads kommun bedriver distansundervisning på heltid för högstadiet veckan ut, till och med 29 januari. Innan dess är det inte aktuellt att öppna upp för aktiviteter för denna målgrupp. De tre veckorna därefter bedrivs undervisningen delvis på distans, och därför har vi tagit beslut om att hålla fortsatt stängt för denna åldersgrupp till och med 7 februari. Vi återkommer med nya besked snarast möjligt.

Successiv öppning

Under måndagen och tisdagen den 25 och 26 januari har vi haft kontakt med samtliga föreningar med barn- och ungdomsverksamhet. Tack för bra samtal och god dialog! Vi känner oss trygga med att ni kommer att sköta träningen för våra barn och unga på ett coronasäkert sätt.

Praktisk information

 • Från och med onsdag 27 januari öppnar vi upp kommunens idrottsanläggningar för aktiviteter för barn och unga födda 2005 och senare, med undantag för högstadiebarn enligt ovan.

 • Vi kommer att lägga in era bokningar i vårt bokningssystem utifrån samtal och respektive förenings förutsättningar att starta upp.

 • Nya myndighetsbeslut och rekommendationer som påverkar verksamheten och kommunens beslut kan komma med kort varsel.

 

 

 

 

 

Smittsäker träning

Folkhälsomyndighetens föreskrifter och allmänna råd för idrottsverksamhet gäller fortfarande.

Smittskydd Skåne har också förtydligat vad som gäller i Skåne: Barn och unga födda 2005 och senare får börja träna om anpassningar gjorts för att minska risken för smittspridning. Barnen ska komma ombytta och duscha hemma, och träningen bör ske i mindre grupper. Läs mer om detta i Region Skånes allmänna råd.

Detta gäller:

 • Håll avstånd och undvik trängsel.
 • Träning ska bedrivas så att inte närkontakt förekommer, och matcher ska inte genomföras.
 • Utför aktiviteten i mindre grupper med maximalt åtta personer. Är ni fler så dela upp gruppen i mindre träningsgrupper.
 • Håll träningen utomhus om det är möjligt.
 • Vårdnadshavare är inte tillåtna i träningslokalen.
 • Dela inte utrustning med någon.
 • Gemensamma omklädningsrum ska inte användas.
 • Res till och från aktiviteten individuellt.
 • Kommunen tillhandahåller handsprit i varje anläggning. Uppmana till användning utifrån hur er träning bedrivs.

Tips

Kan verksamheten bedrivas utomhus så är det ett bättre alternativ. Hör gärna av er till oss om ni vill diskutera provisoriska lösningar för detta.

Det är också möjligt att söka pengar från RF-SISU Skåne, för corona-anpassningar av verksamheten. Mer information om projektstödet

Förresten, läs gärna våra övriga föreningsnyheter. Där finns nu bland annat en nyhet om att lämna in barnrättsplanen och en utbildning vi tagit fram för att stötta er i arbetet.

Har du frågor? Kontakta oss gärna!
Erik Green, 0411-57 76 03, erik.green@ystad.se
Alexander Strömberg, 0411-57 73 49, alexander.stromberg@ystad.se

Publicerad 2021-01-26, Uppdaterad 2021-02-11