Lina_Arvidsson_Fotograf_Resterkocken_9.jpg

Resterkocken – en skoltävling för att minska matsvinn!

Det är dags för den årligt återkommande mattävlingen Resterkocken. En tävling för barn och unga i grundskolan som vill minska matsvinnet! Tävlingen pågår mellan 1 oktober och 1 december 2020.

Varje år slänger svenska hushåll drygt 900 000 ton matavfall. Nästan hälften av det som slängs är mat som hade kunnat ätas. De livsmedel som vi slänger mest av är frukt och grönsaker följt av kött, fisk, skaldjur och ägg samt bröd och bakverk.

”Ystads kommun har i flera år stöttat Resterkocken. Vi tycker att det är viktigt att uppmärksamma att mat oftast håller mycket längre än vad bäst-före-datumet anger”, säger Andreas Johansson, miljöstrateg på Avfallsenheten i Ystads kommun. ”Att använda rester som du har hemma till att göra en ny maträtt gör gott både för plånboken och miljön”.
Förra året var Svarteskolan i Ystads kommun med bland de vinnande bidragen. ”Vi hoppas att grundskolorna runt om i kommunen vill vara med i år igen”, säger Andreas.

Så här går tävlingen till:
1. Rädda matrester och livsmedel med kort hållbarhet som annars riskerar att slängas.
2. Laga något kreativt och gott.
3. Fota, filma eller skriv ned ditt recept.
4. Skicka in på www.resterkocken.se.
5. Vinnare utses av vår jury – eller genom att samla flest hjärtröster.

Första pris i år är 10 000 kr till klass¬kassan och andra pris 3 000 kr till klasskassan. Pris 3-24:e pris vinner presentkort till klassen från Matsmart.se (värde 900 kr/stycket).

Publicerad 2020-10-07