Årets superkommun - Ystad tog brons

För fjärde året i rad granskar Dagens Samhälle landets kommuner. I år var Ystad, Skövde och Varberg finalister i kategorin småstad / landsbygdskommun, där Ystad i slutändan fick en tredje plats av totalt 136 kommuner i samma kategori.

ystad arena

- Att komma trea efter Varberg och Skövde känns inte som att förlora. Tvärtom blir vi peppade att spänna bågen ännu mer, säger Kent Mårtensson (S), kommunalråd i Ystads kommun.

- Vi är mycket hedrade att bli nominerade till Årets superkommun och känner faktiskt det som en vinst att veta att omvärlden upplever att Ystad är en attraktiv och expansiv kommun. Det goda livet finns i Ystad!, säger Eva Bramsvik Håkansson (C), 1:e vice ordförande i kommunstyrelsen.

Dagens Samhälle har analyserat data från vitt skilda kommunala områden för att ta reda på vilka kommuner som har haft en bra utveckling de senaste åren och vilka som står särskilt väl rustade inför framtiden.

Inför varje ny upplaga av superkommunerna har modellen utvecklats. Den här gången har kartläggningen varit ambitiösare än någonsin enligt Dagens Samhälle; totalt 75 olika parametrar har vägts in.

Beskrivningen av Ystad lyder:

”Sveriges näst sydligaste kommun hamnar långt upp i vår rankning. Ystad gynnas av sitt läge i en dynamisk region, med goda kommunikationer till såväl Malmö och Köpenhamn som Polen. I undersökningen plockar Ystad också poäng på bra skolresultat och genom hög attraktivitet. Man håller sig även framme i kategorin kultur och fritid, där bland annat storsatsningen på Ystad Arena sticker ut – 18 000 nya kvadratmeter för äventyrsbad, event och idrott.”

Fakta

Här kan du läsa mer om kartläggningen och resultaten i varje kategori.

Publicerad 2018-05-17