Kim_Wall_fotograf_Tom_Wall_obs_anvandningsvillkor.jpg

Kim Wall-utställning i Ystad 8 mars–28 april

Utställningen med Kim Walls bilder och reportage pågår 8 mars – 28 april.

 

Den 8 mars, på Internationella kvinnodagen hölls vernissage, med ett urval av Kim Walls bilder och reportage.


Var kan du se utställningen?

S:t Knuts torg framför Ystads konstmuseum där utställningen är placerad och möjlig att besöka dygnet runt 8 mars – 28 april.

Arrangörer
Kim Wall Memorial Fund, Freezonen Kvinno-/Tjejjouren och Brottsofferjouren Simrishamn, Sjöbo, Tomelilla, Skurup och Ystad, Soroptimiserna Ystad, Sydöstra Skånes Zontaklubb, Hem och Samhälle Ystad, Ystad Inner Wheel Club i samarbete med Ystads Allehanda och Ystads kommun.

Om Kim Wall
Kim Wall föddes i Trelleborg den 23 mars 1987. Kim växte upp i en journalistfamilj där båda föräldrarna arbetade i mediebranschen. Kims intresse för världen utanför Gislövs strandmark väcktes tidigt och hon valde den internationella IB-linjen på gymnasiet. På universitetet i Lund läste Kim bland annat Freds- och Konfliktforskning innan hon flyttade till Paris för språkstudier på Sorbonne.

Kim tog sin kandidatexamen i Internationella relationer vid LSE, London School of Economics 2011. Under studietiden vaknade hennes intresse för Kina och hon studerade kinesiska och besökte och bodde periodvis i landet många gånger.

Efter en praktiktjänst på EU:s ambassad i Indien tog Kim sin masterexamen i journalistik vid Columbia University i New York 2013. Två år senare kompletterade hon med ytterligare en masterexamen, nu i internationella relationer. I utbildningen på Columbia ingick också fotografi.
Kim Wall arbetade som frilansjournalist och hade hela världen som sitt arbetsfält. Hon var ständigt på väg mellan olika världsdelar för att söka efter och skriva reportage, ofta om människor och miljöer som vanligen inte når förstasidorna eller tv-nyheterna

Kim drevs av lusten att berätta den ”lilla” människans historia och ge röst åt dessa, hon ville ut och träffa människor i deras egen miljö, lyssna och ställa frågor. Kim var nyfiken, kunnig och målmedveten och ville göra skillnad genom sina reportage. Hon skrev om kvinnliga krigare, offer för atomprovsprängningar, minoriteter och udda personligheter.

Kim rapporterade bland annat från Nordkorea, Kina, Indien, Sri Lanka, Haiti, Uganda, Kuba, USA och Marshallöarna i Söderhavet. Hennes arbeten publicerades i de mest ansedda publikationerna i världen, exempelvis The Guardian, New York Times, Al Jazeera, Harpers Magazine och Vice.

Kim Wall dödades när hon arbetade med ett reportage om rymdkapplöpning i Danmark. Hon blev 30 år.

Utställningen
Utställningen är ett sätt att föra Kims namn och gärning vidare. Genom att peka på vad Kim uträttade i sitt arbete som journalist vill familjen flytta fokus, från brottsoffer till erkänd och prisbelönad utrikeskorrespondent. Förhoppningen är att Kims minne ska leva vidare och fungera som förebild för andra journalister.

I vår utställning "I Kims fotspår" visar vi ett urval korta texter från reportage som gjorts i 12 olika delar av världen, ackompanjerade av ett rikt urval av Kims egna bilder från dessa resor. Utställningen tar besökaren med på en resa över jordklotet, från Nordkorea i öst till Stilla havet i väst.

Kim rapporterade om Idi Amins tortyrkammare, kvinnliga officerare i den tamilska befrielsearmén, tigerjakt, turismens välsignelse och förbannelse samt effekterna av amerikanska kärnvapenprov under kalla kriget.

- När vi gick genom Kims dator fann vi nära 14 000 bilder, säger föräldrarna Ingrid och Joachim Wall, bilder som Kim tagit under sina många reportageresor. Då föddes idén att göra en utställning av en liten del av dessa. Det har varit svårt att göra urvalet, det finns så många bra foton att välja mellan. Kim satte oftast människan i centrum i sina berättelser, och i utställningen finns många fina porträtt.

Kim Wall Memorial Fund
För att låta Kim Walls gärning leva vidare har hennes familj och vänner startat en fond, Kim Walls Minnesfond, eller på engelska Kim Wall Memorial Fund.

Fonden startades redan några veckor efter att Kim försvann efter att ha gått ombord på en ubåt i Köpenhamns hamn i augusti 2017 för att skriva ett reportage. Fonden har till syfte att varje år dela ut stipendium till en ung kvinnlig journalist som delar Kims värderingar och har intresse att skriva om företeelser av det slag som Kim kallade för “shoe leather reporting” med rebelliska undertoner.

Det första stipendiet delades ut 23 mars 2018, den dag Kim skulle fyllt 31 år.
140 ansökningar från journalister i 37 länder kom in. Av dessa utsågs Anne Kirstine Herrmann från Köpenhamn till mottagare. Hon skriver om Grönland och Danmarks koloniala historia. Hittills har nära 3 000 personer, föreningar, organisationer och företag bidragit till Kim Wall Memorial Fund. Behållningen uppgår till drygt 333 000 dollar, vilket garanterar att fonden kommer att leva i många, många år. Årets stipendium delas ut i New York i mars.

Fonden förvaltas av IWMF, International Women Media Foundation med säte i Washington.
Organisationen stödjer på olika sätt kvinnliga journalister i hela världen. www.iwmf.org

Exempel på Kims texter och minnesord från vänner finns att läsa på
www.rememberingkimwall.com

Kontakt
Susanna Udvardi, Freezonen, tel 070-419 07 81, susanna@freezonen.se
Marie-Louise Wentzel, Soroptimisterna, tel 070-570 93 15, marielouisewentzel@gmail.com
Anita Svensson, Sydöstra Skånes Zontaklubb, tel 070-566-23-99, Svensson.anita@gmail.com

Publicerad 2019-03-07, Uppdaterad 2019-03-11

Pressmeddelande