regiontrafik.jpg

Järnvägen stängs av mellan Svarte och Simrishamn på grund av upprustning

Den 9 september startar upprustningen av Österlenbanan. I två månader framåt ställs därför all tågtrafik på sträckan Svarte–Ystad–Simrishamn in. Tågtrafiken ersätts med buss till och från Svarte.

Järnvägen mellan Ystad och Simrishamn har fått en kraftig trafikökning de senaste åren och är idag hårt belastad. Trafikverket ska i höst göra stora insatser för att förbättra sträckan. När arbetet är klart kommer järnvägen vara mer robust, störningarna färre och resan med tåg enklare.

– Vi förstår att avstängningen ställer till det för resenärerna. Det beklagar vi. Den är oundviklig eftersom vi gör så stora insatser längs hela sträckan på knappt 5 mil. Det här kommer leda till en bättre järnväg och underlätta tågresandet för resenärerna framöver, säger Jan Källqvist, Trafikverkets projektledare.

Förbättringar i två etapper
Det är ett stort förbättringsarbete som sker i två etapper de närmaste två åren. Den första etappen genomförs från den 9 september till den 8 november i år. Trafikverket rustar upp sträckan genom att byta spår och växlar, bygga mötesspår i Gärsnäs och förlänga och bredda plattformarna i Ystad. Men effekten av insatserna märks först när båda etapperna är klara 2021.

Alla tåg inställda öster om Svarte
All tågtrafik på sträckan Svarte–Ystad–Simrishamn ställs in under arbetet. Tågtrafiken ersätts med tågbuss till och från Svarte. Bussarnas avgångs- och ankomsttider på stationerna öster om Svarte är anpassade till tågtiderna i Svarte och tågbussarna stannar på samtliga ordinarie tågstationer.

Dessutom går det extrabusslinjer i båda riktningarna och är ett komplement till de vanliga busslinjerna.

Extrabusslinjerna är:

· 337X Svarte-Tomelilla,

· 404X Svarte-Ystad-Tomelilla,

· 570X Svarte-Ystad-Simrishamn,

· och Stadsbuss 1X som går från Hamnplan i Ystad (bakom Ystads station) till och från Svarte.

Läs mer här om hur du kan resa under järnvägsavstängningen.

Så påverkas du som tar bilen till stationen
För dig som måste ta bilen en del av din resa finns en del av den vanliga pendlarparkeringen vid Ystads station. Det kommer också att finnas en tillfällig pendlarparkering på Hamnplan bakom stationen.

Därifrån kan du enkelt åka med extrabussen linje 1X mot Svarte station och tillbaka. Vi ber dig undvika att ta bilen till Svarte eftersom det finns mycket få parkeringsmöjligheter där.

För dig som anser att du måste parkera i Svarte finns en parkeringskarta här på sidan. Observera att det blir ännu färre parkeringar än vanligt i Svarte. Från och med den 30 augusti till och med den 24 november kommer den norra parkeringsplatsen i Svarte vara avstängd. Den kommer under perioden att fungera som tillfällig hållplats för tågersättningsbussar.

 

Kartar över parkeringsmöjligheter i Svarte

 

 

 

Ersättningstrafiken är sökbar i Skånetrafikens appar och på Skånetrafikens webbplats.

– Det här är en viktig satsning som förbättrar vår tågtrafik i södra Skåne. Vi gör allt vi kan för att det ska bli så bra som möjligt för resenärerna under avstängningen. Viktigt att tänka på är att det tar längre tid att resa med buss än med tåg, och att man därför måste starta sin resa tidigare än normalt för att komma fram som planerat, säger Mats Ohlsson, affärsutvecklare för Pågatågen hos Skånetrafiken.

Läs mer om projektet: www.trafikverket.se/osterlenbanan

Läs mer om ersättningstrafiken: www.skanetrafiken.se/osterlenbanan

Publicerad 2019-08-28, Uppdaterad 2019-08-29