Åvallafestivalen – ny kulturfestival för unga

Åvallafestivalen – Ystads nya endagsfestival med ett spännande och varierat kulturutbud av, för och med våra unga! Ett gratis och drogfritt evenemang den 19 juni med olika happenings och aktiviteter på Åvallastråket samt inne på Stadsbiblioteket och Ungdomens hus.

Festivalen är en del av det nystartade projektet Kulturcrew Ystad – Tomelilla – Simrishamn. Kulturcrew är ett projekt som handlar om ungas delaktighet i kulturarrangemang.  De och även Ungdomsfullmäktige är med i både planering och genomförande.

Öppen scen på Amfiteatern

Vid amfiteatern utanför biblioteket blir det öppen scen där unga själva erbjuds möjlighet att uppträda och få respons av en jury bestående av Frida Green (Talang), Charlotta Blom (kulturchef & körledare) och Carola Gillheim (Studio Danza).

På scenen möter vi även  

Hampus Hedström –  influencer med egen Youtube-kanal där han laddar upp ett humorklipp i veckan. Kanalen har tills idag över 210 000 prenumeranter 24 miljoner visningar. Blandar stand-up med föreläsning om hur man når sin dröm oavsett mål.

Shirin - en sensationell röst, en färgstark personlighet och en begåvad låtskrivare som är aktuell med ”That Beat”, ” Love like Chemicals” och  ”Together We Are Weak”.


shirin

Studio Danza – Dansglädje och överraskningar från Ystads eminenta dansstudio.

Kvinnliga situationen - ett mångsidigt hiphop-crew med bas i Malmö, verksamma både på och utanför scenen. De gör gig och workshops, med en röd tråd: Hip Hop som aktivism.

Workshoppar

Festivalen bygger på ungas eget deltagande och erbjuder kreativa verkstäder där en kan utforska olika konstnärliga uttrycksformer.

Hiphopworkshop med Kvinnliga situationen – lär dig mer om hiphopens historia, aktivism och hur en skriver raplåtar samt experimentell dancehallworkshop inne på biblioteket.

Graffitiworkshop med Ruskig -  hitta ditt eget uttryck med sprayfärger och möt konstnären som uppmuntrar alla att stå för det fria ordet, tänkbart som otänkbart.

Kreativ verkstad i ateljétältet – gör din egen vimpel med Ystads konstmuseum och konstnären Johanna Schartau samt pedagogerna Anna Norberg och Madelene Oldeman. Dessutom! Utställning av kreationerna från screentryckskursen som genomförts på konstmuseet tidigare.

Coachning inför öppen scen - möjlighet att utveckla ditt scenframträdande med hjälp av Frida Green och Lisen Nilsson på Ungdomens hus.

Annat som händer under dagen

Festivalstämning på hela området med schysst häng i loungetältet, aktiviteter med mötesplats KFUM, fika, mat, grillad korv med scouterna mm!

Ungdomens hus är öppet med grillning på innergården, småtävlingar med priser, fullt ös i skateparken, prova nya kickar och skateboards. Dessutom invigning av det nya spelrummet med sprillans nya speldatorer!

Club UG

Som festivalfinal blir det garanterad klubbstämning med dj Suck-Ma-Titties på scen och alkoholfria drinkar på Ungdomens hus- håll utkik efter Club UG representanter som under dagen delar ut gratis drinkbiljetter!

Festivalen är en del av sommarlov Ystad och möjliggörs av:
Ystads kommun, Kulturnämnden, Biblioteket, Ungdomens hus, Kulturcrew Ystad-Simrishamn-Tomelilla, Ystads konstmuseum, Ystads Gymnasium, Estetiska programmet, Ungdomsfullmäktige, Studio Danza, KFUM, JP Ljud, Fältgruppen.

Åvallafestivalen tisdagen den 19 juni klockan 15-23
Välkomna till en härlig kickoff inför sommarlovet!


Mer information på www.ystad.se/avallafestivalen

Publicerad 2018-06-11