Vi Håller Rent 2019

15 april – 17 maj 2019 är det dags för Ystads officiella skräpplockarveckor. Om du anmäler ditt deltagande innan den 24 mars får du gratis skräpplockarmaterial. Var med och håll Ystad rent i vår! Varje vår deltar Ystad i Håll Sverige Rents aktion mot nedskräpning. Runt om i landet plockar förskolor, skolor, föreningar, företag och privatpersoner skräp - både för att göra sin närmiljö lite finare och för att visa att nedskräpning inte är okej. Vi Håller Rent är också ett bra tillfälle att lära sig mer om nedskräpning, återvinning och konsumtion. 2018 deltog 676 366 skräpplockarhjältar runt om i landet och i Ystad slog vi rekord med 4 441 deltagare!

Anmälan och material

Ystads officiella skräpplockarveckor 2019 pågår 15 april - 17 maj. Anmälan för förskolor, skolor och barn- och ungdomsföreningar sker på Håll Sverige Rents hemsida, www.hsr.se/vi-haller-rent. Anmälan öppnar den 6 februari. Anmälan ska ske innan den 24 mars för att få skräpplockarmaterialet bestående av sopsäckar, soppåsar och pedagogiskt material kostnadsfritt. Materialet hämtas på Tobaksgatan 11 i Ystad från och med vecka 16.

För övriga kommuninvånare som vill delta hänvisar Håll Sverige Rent till ”Skrappen”, en kostnadsfri app där man kan registrera sin skräpplockning och som finns för både Iphone och Android. Ystads kommun kommer att dela ut skräpplockarmaterial bestående av sopsäckar, soppåsar, klistermärken och pedagogiskt material kostnadsfritt till de som efterfrågar detta. Beställning av detta material görs då till emma.e.nilsson@ystad.se. Materialet hämtas på Tobaksgatan 11 i Ystad från och med vecka 16.


Hämtning av säckar

Ta hand om det skräp ni samlar in genom att lämna det i ert vanliga sopkärl eller på återvinningscentralen, om möjlighet finns. Sortera och återvinn gärna förpackningar av papper, glas, metall och plast.

Ni kan även beställa gratis hämtning av säckar från skräpplockningen i samband med ordinarie hämtning under skräpplockarveckorna och två veckor framåt (15/4-31/5). För deltagare som förväntar sig att samla in stora mängder kan vi ordna särskild hämtning av säckar eller ställa ut en container. Kontakta Emma Nilsson, emma.e.nilsson@ystad.se, 0411-57 70 86, på avfallsenheten för att beställa hämtning av säckar.


Gemensam skräpplockning

Fredagen den 10 maj kl. 11-12 samlas de som vill vara med på vår gemensamma skräpplockaraktivitet vid grillplatsen på Midsommarängen (vid Saltsjöbaden). Vi som tar emot er är personal från kommunens avdelning för hållbar utveckling och avfallsenhet. Vi kommer att dela ut skräpplockarmaterial i form av sopsäckar, soppåsar, klistermärken och pedagogiskt material. Sedan plockar vi skräp i Sandskogen och längs stranden. Den gemensamma skräpplockningen avslutas med grillning.


Nordiska kusträddardagen

Lördagen den 4 maj anordnas Nordiska Kusträddardagen för tredje året i rad. Då går människor i hela Norden ut på sin närmsta strand och plockar skräp. Förra året deltog nästan 40 000 människor. Passa på att plocka skräp längs kusten den 4 maj och berätta om din insats i sociala media, till exempel med #kusträddare. Läs mer på www.hsr.se/bli-en-kustraddare.


Kontakt

Vid frågor om Vi Håller Rent, kontakta Emma Nilsson, miljöstrateg på avfallsenheten, emma.e.nilsson@ystad.se, 0411-57 70 86. Mer information kommer till anmälda deltagare efter att anmälan stänger den 24 mars.

Var med och håll Ystad rent i vår!

Publicerad 2019-02-06