Goda råd vid värmebölja

Vi upplever den varmaste sommaren på mycket länge vilket innebär en påfrestande situation för många. Inte minst för barn, äldre och sjuka för vilka det är extra viktigt med vätska och starkt solskydd

Du som är ung och frisk klarar sommarvärmen bra om du dricker vatten och skyddar din hud mot solen.

Alla ventilationssystem i kommunens verksamheter är igång.

Här kommer några goda råd från sjukvårdsupplysningen 1177.se

  • Var uppmärksam på temperaturen. Risken för hälsoproblem ökar om utomhustemperaturen når upp till 26 grader tre dagar i följd.
  • Drick mer än vanligt, vänta inte på törstkänsla. Undvik söta drycker eftersom att de fungerar uttorkande. Ät gärna mat som innehåller mycket vätska, till exempel grönsaker och frukt. 
  • Någon extra skiva saltgurka eller annan lätt saltad mat kan vara bra att äta för att ersätta det salt du förlorar när du svettas mer än vanligt. 
  • Undvik att dricka alkohol. Alkohol ökar risken för vätskebrist och påverkar nervsystemet så att det kan vara svårt att upptäcka tidiga symtom på värmepåverkan. 
  • Försök att ordna en sval miljö. Vistas i bostadens svalaste rum. Sov gärna i källarrum. Vädra på natten när det är svalt och stäng ute värmen på dagen genom att dra för fönster med gardiner eller persienner. Sätt upp en termometer inomhus, gärna i alla rum.
  • Inomhustemperaturen kan skilja sig åt med flera grader i olika rum. Är temperaturen över 25 grader i rummet där du vistas bör du flytta till en svalare plats.
  • Svalka kroppen. En sval dusch är mest effektiv. En blöt handduk runt nacken kan också svalka. Löst sittande kläder i bomull eller linne är svalare än åtsittande kläder i syntetmaterial.
  • Minska fysisk aktivitet. Undvik fysisk ansträngning dygnet runt.

Här kan du läsa fler tips och råd i sommar

Motverka uttorkning

Äldre personer, personer med vissa sjukdomar och små barn har sämre förmåga att reglera sin kroppsvärme. De behöver därför dricka även om de inte är törstiga och skydda sig extra mot solen, för att inte bli uttorkade eller drabbas av värmeslag.

Om du har ett litet eller sjukt barn behöver du se till att barnet dricker eftersom hen inte alltid känner törst eller kan släcka törsten på egen hand. Är du äldre är ett tips att hälla upp en kanna vatten som du dricker flera gånger under dagen, för att säkerställa att du får i dig tillräcklig med vätska.

Några tecken på uttorkning är muntorrhet, trötthet, huvudvärk, yrsel och minskade urinmängder. Barn som får i sig för lite vätska kissar mindre, är slött och är torr på läpparna och i munnen.

Här kan du läsa mer om uttorkning 

Publicerad 2018-07-27