Norrsken.jpg

Tips inför din resa i Sverige

Det är viktigt att du kan ta hand om dig själv om du skulle bli sjuk i covid-19 på ditt resmål. Blir du sjuk på annan ort bör du antingen stanna kvar där du befinner dig tills du är frisk igen, eller ta dig hem själv på ett säkert sätt, utan att riskera att smitta andra. Använd inte allmänna färdmedel för att ta dig hem om du är sjuk.

Undersök vad som gäller för din resa innan du reser genom att kontakta researrangören och ditt försäkringsbolag. Följ information från kommunen du tänkt besöka om vad som gäller på plats. Undvik större sociala sammanhang.

Tänk på att lokala utbrott av covid-19 kan förekomma på den ort du reser till. Därför kan lokala bestämmelser och restriktioner införas med kort varsel. Det kan påverka dina möjligheter att resa hem.

Behöver du stanna borta längre än planerat kan du behöva ordna med boende under den förlängda vistelsen samt transport hem. Tänk också igenom vad du gör om någon i sällskapet blir sjuk.

Följ de nationella och regionala rekommendationer som gäller på ditt resmål. Varje resenär bör även följa de råd och anvisningar som ges på plats från researrangören och de som tillhandahåller login, till exempel det hotell du bor på.

Läs mer om resor, bland annat utrikesresor, på Folkhälsomyndighetens webbplats.

Här hittar du mer information om vad som gäller för olika trafikföretag:

Swedavias samlade reseinformation inför flygresor

SJ om trafikanpassningar på grund av coronaviruset

Skånetrafiken om bland annat resor till Danmark

Storstockholms lokaltrafik (SL) om nya rutiner i kollektivtrafiken

Västtrafiks information (Västra Götaland m m)

Waxholmsbolaget om skärgårdstrafiken i Stockholm

Publicerad 2020-11-03