Frågor och svar för dig som vill hjälpa personer på flykt från Ukraina
(detaljerad information från Länsstyrelsen Skåne)
De senaste veckorna har gensvaret från Ystadborna om att öppna upp sina hem för flyktingar varit överväldigande. Det är fint och omtänksamt, men det finns dock en del att ta ställning till innan man tar in någon i sitt hem.
Här kan du läsa om vad som är viktigt att tänka på och få en kort förklaring till hur det officiella systemet är uppbyggt.
Just nu pågår förhandlingar mellan stat och kommun, som innebär att förutsättningarna nedan och behoven av boende kan komma att ändras framöver.
Säkerhet och trygghet
Migrationsverket ansvarar för att ordna boendeplatser till de flyktingar som kommer. De upphandlar akutboenden och söker lösningar i samarbete med kommuner.
De som är på flykt och kommer hit befinner sig i en utsatt position. Det tryggaste alternativet för dem kan vara att vända sig till Migrationsverket, för att få ett ordnat och tryggt boende. Kommunen ordnar sovplatser utifrån Migrationsverkets begäran. I dagsläget handlar det främst transitboende.
Det är möjligt att ta emot flyktingar i sitt eget hem, men det är inget kommunen samordnar. Vi hänvisar istället till lokala frivilligorganisationer.
Kris och krisstöd
De som kommer har genomgått eller befinner sig i ett trauma. Om du tar emot någon i ditt hem måste du vara beredd på att hantera situationer, känslor och reaktioner som kan uppkomma när man möter personer i kris.
Kort- eller långsiktigt?
Om du erbjuder någon boende är det viktigt att veta hur länge du kan erbjuda boendet och att det kommuniceras tydligt med den du erbjuder boende, till exempel genom att skriva ett gemensamt avtal.
- Ett kortsiktigt boende måste ha ett syfte för den du tar emot, till exempel en paus för att samla kraft och orientera sig innan man tar sig vidare.
- Ett långsiktigt boende måste fungera utifrån aspekter som närhet till skola, kommunikationsmöjligheter med kollektivtrafik med mera.
Risken om något blir fel kan bli att den du försökt hjälpa tvingas göra ännu ett oönskat uppbrott, och kanske under en pågående krisbearbetning.
Ersättning
Som lagstiftningen ser ut för tillfället kommer de som får uppehållstillstånd enligt massflyktsdirektivet eller blir asylsökande att få ersättning enligt LMA. Du kan alltså inte förvänta dig att få in hyra utöver den nivån.
Kommunen har inget boendeansvar för personer med LMA, utan deras alternativ är att söka sig till Migrationsverket, som då erbjuder plats på sina upphandlade boenden.
Håll utkik här på hemsidan och sociala medier, där vi kommer att kommunicera aktuella behov utifrån Ystads kommuns uppdrag och ansvarsområden.
Du kan engagera dig för Ukrainas flyktingar på flera sätt. Läs mer på ystad.se/krisinfo, under avsnittet "Jag vill hjälpa till – hur gör jag?"
Informationsmaterial till vuxna som ser till barn under eller efter flykt:
svenska
ukrainska
ryska