Här kan skåningarna börja vaccinera sig

Snart kan skåningar mellan 18 och 59 år vaccinera sig på sex valfria skånska orter. Det är Malmö, Kristianstad, Lund, Ängelholm, Arlöv och Klippan. Först ut att erbjudas vaccin är 50- till 59-åringar.

VaccinationRegion Skåne inleder vaccineringen i den sista fasen under vecka 20 på sex olika platser i Skåne. Först ut att erbjudas vaccination är personer i åldern 50 till 59 år.

Fler vaccinationsställen kommer att öppnas stegvis och alla 60 platser runt om i hela Skåne kommer att vara öppna vecka 23.

– De nya vaccinationsställena får i uppdrag att börja med de som är 50 år och äldre. Det är angeläget att successivt komma i gång nu i maj så att vi kan vara i full gång vecka 23, säger Maria Landgren, läkemedelschef och vaccinsamordnare i Region Skåne.

Eftersom starten av sista fasen tidigarelagts betyder det att vaccinationen av flera olika åldersgrupper – med eller utan riskfaktorer – kommer pågå parallellt framöver.

– Flera prioriteringsgrupper kommer att vaccineras samtidigt en bra bit under sommaren innan alla är fullvaccinerade. Alla ska ha en andra dos, säger Maria Landgren.

All information om Skånes olika vaccinationsställen och hur man bokar tid finns på 1177.se. Det är fritt fram att boka tid på vilken ort man vill.

Här kan man vaccinera sig från vecka 20:

Kry, Stortorget 3, Malmö
Svea Vaccin, Västra Storgatan 69, Kristianstad