faltgruppen.JPG

Nyhetsbrev från Fältgruppen

Efter en mycket speciell vårtermin närmar vi oss nu ett efterlängtat sommarlov. En sommar där vi kanske måste anpassa oss till att hålla semester på hemmaplan. Det är under sommaren som föräldrarollen kan sättas på prov. Vardagen utan skola och struktur måste anpassas. För de ungdomar som inte har ett sommarjobb eller aktivitet kan sommarlovet kännas väldigt långt. Det är nu man har chansen att fortsätta bygga upp en bra och nära relation samt att skapa bra förtroende med sina barn. Ett förtroende vinner du bäst genom att visa att du bryr dig, är intresserad av ditt barns tankar och upplevelser.

Av denna gemensamma ledighet kan man göra många roliga och intressanta saker tillsammans. Många barn och ungdomar gillar att tävla och då kan brädspel, minigolf och dataspel passa väldigt bra, men även matlagning, gemensam träning och utflykter kan fungera för hela familjen. Du som förälder vet säkert vilken aktivitet som passar just ditt barn. Samtidigt som ni umgås har ni möjlighet att prata om viktiga saker som till exempel: gemensamma överenskommelser, hur ditt barn kan stå emot grupptryck och hur skolarbetet kan bli ännu bättre. Men framförallt var är ditt barn när de är ute, vad gör de och med vem? Håll koll!

Det allra viktigaste är att ni kommer överens och att du som förälder är tydlig så att ditt barn känner att du finns där för honom/henne. Detta gör du som förälder genom att visa kärlek. Din tonåring behöver veta att du tycker om honom/henne oavsett vad som händer. Närhet och kärlek betyder mycket, oavsett hur gammal man är.

 

tre bilder

 

 

 

 

 

 


Festkvällar

Många vuxna har svårt att tänka sig en nyårsafton utan bubbel och en hel del unga tänker att fest och alkohol hör till skolavslutningen. Under sådana dagar dricker många ungdomar för första gången.

Prata om det. Fråga ditt barn hur planerna för kvällen ser ut, om det kommer att drickas alkohol och hur hen tänker kring det. Berätta hur du ser på drickande och att du inte accepterar att ditt barn dricker alkohol. Tonåringar bryr sig om vad deras föräldrar säger- även om det inte alltid verkar så för stunden. Visa att du finns där som stöd oavsett vad som händer. Det är alltid bättre att ditt barn vet att hen kan komma hem berusad- även om du tycker det är oacceptabelt.

Köp inte ut alkohol. De ungdomar som får alkohol av sina föräldrar dricker mer. Om du köper ut visar du dessutom att det är okej att dricka även om man inte är vuxen. En del föräldrar tycker att man kan ge sina barn alkohol vid särskilda tillfällen, som till skolavslutningen i 9an eller midsommar. Men att varna för alkohol och sedan medverka till att barnet dricker blir konstigt, även om det bara handlar om en kväll. Tonåringar mår allra bäst av att man är tydlig och konsekvent. Det vanligaste sättet för tonåringar att få tag på alkohol är genom pojk- eller flickvän, kompisar eller kompisars syskon. Prata med dem över 20 år i er närhet och be dem att säga nej. Berätta att du förväntar dig att de är vuxna nog att ta ansvar.

Håll koll. Se till att ditt barn har med sig mobilen, eller att ni på något sätt kan höras under kvällen. Kanske kan ni i förväg komma överens om några tider då ni stämmer av. Be också ditt barn höra av sig om de flyttar på sig eller om planerna förändras. Se till att du eller någon annan vuxen är nykter så att det finns någon som kan hämta eller hjälpa till om det skulle behövas. Kanske kan du också besöka de platser där ditt barn eller andra ungdomar brukar vara. Gå ihop med andra föräldrar och visa er ute på kvällen.

Kom överens med andra. Prata med andra föräldrar om vad som gäller kring fester och tider. Har ni olika åsikter ska du inte ändra din ståndpunkt för att de andra tycker något annat. Det är alltid du som förälder som bestämmer vad som gäller för ditt barn. Det är inte hela världen om alla föräldrar inte är överens. Det viktiga är att ni pratat och att du och din tonåring vet vad som gäller i er familj men även vad som kan gälla i andra familjer.

Stäm av efteråt. Det är bra att vara vaken när ditt barn kommer hem eller stämma av under morgonen därpå. Gör det inte till ett förhör. Visa istället att du är intresserad och att det är viktigt att prata med varandra om vad man gjort och hur man haft det.

 

 

regnbåge

 

 

 

 

 


Andras barn i trassel

Om du får reda på eller misstänker att någon annan tonåring dricker, inte mår bra eller att det kan finnas omständigheter hemma som oroar kan du försöka göra något. Med det gäller att hantera det hela på ett klokt sätt även om det inte handlar om ditt eget barn.

Gå inte bakom ryggen. Om ditt barn skulle berätta något om en kompis och du känner att du inte tycker att det är rätt att hålla tyst om det, måste du förklara varför. Det handlar inte om att skvallra, utan om att bry sig. Eftersom ditt barn valt att berätta finns antagligen, innerst inne, en förhoppning om att du ska agera. Låt ditt barn få veta vad du tänker göra så att hen inte känner att du sviker ett förtroende.

Omständigheter hemma som oroar. Studier visar att omkring 320 000 barn i Sverige har påverkats negativt av att ha vuxit upp med minst en förälder med alkoholproblem. Tillvaron för barn och unga som lever i närheten av en vuxen som dricker för mycket är ofta oförutsägbar och ökar risken för sämre skolresultat och hälsa. Men det kan vara svårt att veta vad man ska göra och hur man på bästa sätt hjälper till. Det är viktigt att komma ihåg att du inte behöver lösa allt på en gång. Att visa att det finns en vuxen som bryr sig gör stor skillnad. Enkla handlingar kan vara till stor hjälp, som att fråga hur kompisen mår, duka middagsbordet med en extra tallrik eller erbjuda skjuts från träningen.

Ta inte hela rollen själv. Om du är orolig för någon annan tonåring, ta hjälp av andra vuxna. Först bör du ta kontakt med barnets föräldrar. Om de inte agerar kan du alltid kontakta kuratorn eller socialtjänsten. Det finns även en rad olika organisationer som är vana vid att prata med både ungdomar och föräldrar om alla sorters frågor och funderingar.
Det viktiga är att någon reagerar snabbt. Ingen tonåring ska behöva må dåligt utan att någon vuxen ser det eller bryr sig. (Delar av texten i brevet kommer från IQs Tonårsparlören)

Nattvandring är en del av Fältgruppens förebyggande arbete, där det handlar om att skapa trygghet och öka vuxennärvaron. Att prata, stötta och finnas till för barn och unga på kvällar och helger på stan och runt om i Ystad. Info finns på vår facebook-sida.
Är du eller någon du känner intresserad, hör av dig/er till oss!
Vi finns på Facebook och Instagram, Fältgruppen Ystad. Gilla, dela och följ oss!

Rickard Magnusson 0708-72 85 01
richard.magnusson@ystad.se 
Lina Persson 0709-47 75 88
lina.persson@ystad.se
Publicerad 2020-06-01

Här kan du ladda ner nyhetsbrevet