Årets kulturpristagare utsedda!

Ystads kommuns kulturpris 2017 tilldelas Ystads Stadsteater. Årets stipendiat är Mathilda Imsirovic och Fleming Eklund får utmärkelsen årets kultureldsjäl.

Ystads kommuns kulturpris 2017

Ystad Stadsteater

Med sitt skådespeleri om och kring profiler och berättelser från Ystad väcker Ystad Stadsteater det förflutna till liv. Unga och gamla, ystadsbor och besökare får tillsammans uppleva historier i en föreställning med mycket glädje och närhet till skratt. Ystads Stadsteater bjuder in till en inspirerande upplevelse i vår medeltida stadsmiljö.

25 000 kr

Instiftat för att belöna en samlad kulturgärning som bidragit till att berika kulturlivet i Ystads kommun.

Ystads kommuns kulturstipendium 2017

Mathilda Imsirovic, violinist & pianist

I Mathilda finner vi ett ungt konstnärskap med en lovande framtid.  Denna uttrycksfulla violinist, pianist och kompositör rör sig mellan olika genrer och har en stark förståelse för musiken som uttrycksform trots sin unga ålder. Ett instrument med lång historia får nytt liv i hennes vård. Matilda spelar violin med sådan känsla och renhet att det inte går att undvika att bli berörd.

5 000 kr

Instiftat som en uppmuntran till en ung kulturutövare eller en organisation som arbetar för kultur för unga i Ystads kommun.

Årets kultureldsjäl 2017  

Fleming Eklund

Fleming Eklund – en eldsjäl som sprider ljus över Ystad! Fleming har varit en drivande kraft till att iordningsställa fyren i hamnen. Tack var en stor restaurering och mycket ideellt arbete kunde fyren, efter att ha varit nersläckt i 40 år, tändas igen 2015. Hans stora intresse har bidragit till att lyfta hamnens och Ystads historia. Flemming sitter ofta på trappan till fyren och bjuder in till besök och samtal på ett entusiasmerande sätt som väcker människors nyfikenhet.

Kulturnämndens kultureldsjäl är en person vars engagemang för kulturen varit utöver det vanliga och kommit människor i Ystad till glädje.

Eldsjälen får en gouache av Edna Hinnerson och en personlig present.

Priserna delas ut den 25 oktober kl 19.00 Kulturfesten på Ystads stadsbibliotek

 

Publicerad 2017-10-18