job-g830a11658_1920.jpg

Bra förutsättningar för företagande i Ystad

Nyligen publicerades Småföretagarnas Riksförbund sin rapport kring hur förutsättningarna för småföretag ser ut i Sveriges kommuner. Ystad är rankad som nummer 9 av 33 kommuner i Skåne vilket visar att i Ystad finns det bra förutsättningar för småföretagare.

Ystad går från plats 28 till 68 i årets SmåföretagarIndex på riksnivå. Småföretagarindex bygger på nio olika dimensioner av företagande som tillsammans ger en helhetsbild. Ystad ligger påtagligt bättre till än snittet i sex av dessa och sämre i tre.
Kommunens välfärdsåtagande, skolsystemet och trygghetsinsatser drar upp kommunens betyg, medan kapitalförsörjningen, demografin och den kommunala näringspolitiken är relativa svagheter. Området där förutsättningarna försämrats är överlevnadsgraden bland nya företag, medan skolsystemet förbättrats jämfört med 2021.

Johan Österberg, Marknad och Näringslivschef kommenterar resultatet såhär:
- Över förväntan! När man ligger så högt inom spannet 20-90 så är varje liten minskning eller någon annans höjning tillräcklig för att det ska ge stora förändringar i ranking. Det startades väldigt många företag under pandemin i Ystads kommun, vi låg på rekordnivå. När det startas så mycket företag blir det också fler företag inräknade i statistiken kring de som minskar i överlevnadsgrad.
- Ystads tillväxt (ex. på Öja) har också varit mer kopplad till lite större företag med anställda och arbetstillfällen och faller därför inte in här.

Paula Nilsson, Kommunalråd avslutar
-Näringspolitiken, som är den andra faktorn vi minskat i bedömer jag kan kopplas till att det var en extremt tuff period under pandemin. Jag tror också att man tar in riksperspektivet i detta och oroar sig för elpriser och tillgång till el vilket är frågor vi naturligtvis fokuserar på för att skapa fortsatt bra förutsättningar för ett bra företagsklimat.

Läs mer på småföretagarnas riksförbunds hemsida Stor skillnad i förutsättningar för landets småföretagare | Småföretagarnas Riksförbund (smaforetagarna.se)

Publicerad 2022-08-19