Gymnasieskolan kan öppna den 15 juni

Folkhälsomyndighetens rekommendation om distansundervisning tas bort den 15 juni och elever i gymnasieskolan kan under sommaren och hösten återvända till skolans lokaler.

Elev som studerarDagens besked innebär att det nu finns planeringsförutsättningar för sommaren och höstterminen som är viktiga för alla utbildningsformers möjlighet att kunna uppfylla sitt uppdrag. Elever i gymnasieskolan som har behov av sommarskola får också möjlighet att studera på plats i skolan under sommaren.

För utbildning för vuxna inom den kommunala vuxenutbildningen, yrkeshögskolan och den högre utbildningen kan fortsatt undervisning behöva ges delvis på distans för att minska smittspridningen. Detta för att Folkhälsomyndighetens allmänna rekommendationer om att hålla avstånd och att undvika större sociala sammanhang ska följas.

– Med dagens besked kan vi från den 15 juni för gymnasieskolans räkning återgå till ordinarie undervisning i skolans lokaler. Det innebär att vi nu ger planeringsförutsättningar för sommaren och höstterminen som jag vet är viktiga för skolans möjligheter att uppfylla sitt uppdrag. För utbildning för vuxna så kommer det däremot inte kunna återgå helt till hur det var förut med risk för smittspridning. Jag vill samtidigt uppmana kommuner att satsa på vuxenutbildning som är mycket efterfrågat i krisens spår, säger utbildningsminister Anna Ekström.

Beskedet gäller tills vidare, men om situationen förändras så är regeringen redo att vidta åtgärder. Det går därför inte att utesluta att distansundervisning som huvudregel kan bli aktuell igen om så krävs.

Källa: Regeringskansliet

Publicerad 2020-06-01