Hedersomnämnande i Skånes Vindkraftspris 2020

Som en av tre finalister i Skånes Vindkraftspris 2020 har Ystads kommun fått ta emot ett hedersomnämnande för satsningen på hållbar energi på äldreboendet Solbacken.

Vann gjorde Carl F som arbetar med avfalls- och materialhantering i sydvästra Skåne. Ystad kommun fick juryns hedersomnämnande med följande motivering:

Olof Hubner diplom vindkraftspris"Ystads kommun inspirerar och banar väg för andra kommuner genom sin satsning för äldreboendet Solbacken. Genom att kombinera vindkraft med andra energislag har man tagit ett långsiktigt helhetsgrepp och visar på bra samexistens i en avgränsad daglig verksamhet - en verksamhet som många besöker och har en relation till."

Utöver brunnen finns det även ett vindkraftverk, solpaneler och solceller på anläggningen.

Tack vare egen brunn, vindkraftverk, solpaneler och solceller producerar kan äldreboendet Solbacken producera el, värme och kyla på egen hand.

Fakta

Bakom priset står Skånes vindkraftsakademi som är ett regionalt forum för vindkraftsfrågor i Skåne. Föreningen verkar som en plattform för utbyte av kunskap och erfarenhet.

Skånes vindkraftspris 2020 delas ut för nionde året i rad och sponsras i år av RWE Renewables. Prisceremonin kommer vara på Skånes EnergiTing den 6:e oktober.

Som en del i E.ONs förvärv av det europeiska energiföretaget Innogy, överfördes i höstas verksamheterna inom E.ON Climate & Renewables till RWE-koncernen. För E.ON i Sverige innebar det att all verksamhet och alla medarbetare inom E.ON Wind Sweden blev en del av RWE.

Publicerad 2021-01-14